Hlavní obsah

Určení roztroušené sklerózy je složité

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

To je skleróza, říkáme, když zapomínáme věci či si hned nevzpomeneme na jméno známého. Určitě ale nejde o roztroušenou sklerózu. Mezi její první příznaky potíže s pamětí většinou nepatří. Obvykle to bývá ztráta nebo zhoršení zraku, mravenčení v končetině, zakopávání, pocit tíhy a slabosti v končetině, částečná obrna, nevysvětlitelný třes či závratě. Provází ji i zvýšená únava a někdy i bolesti hlavy.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Tradiční anketu pořádá redakce KAM po Česku ve spolupráci s veletržní společností INCHEBA EXPO PRAHA.

Článek

U každého začíná postižením jiných nervů, a proto jsou její první příznaky velice pestré. Může se dokonce stát, že pacient několik let navštěvuje lékaře, který po příčině potíží marně pátrá.

Co se děje v těle

"Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrální nervové soustavy, které bez léčby stále postupuje. Střídají se období atak - záchvatů, zhoršení onemocnění - a remisí. To je doba relativního klidu. K rozvoji atak dochází tehdy, když se naruší rovnováha imunitního systému," uvedla doc. MUDr. Eva Havrdová, CSc., z Neurologické kliniky VFN Praha.

"Některé jeho složky napadají a poškozují obaly nervových vláken a později i samotná vlákna. V postižených místech se tvoří jizva a nervová tkáň je nahrazena vazivem, které neumí přenášet nervové impulsy, a tím je vážně porušena funkce nemocného nervu. Doposud se nepodařilo najít rozhodující příčinu, která tento proces nastartuje. Nespornou roli ale hrají genetické dispozice a virová infekce," dodala.

Čím dřív, tím líp

Onemocnění není jednoduché ani pro pacienty, ani pro lékaře. V mnoha případech první příznaky nevedou ke stanovení diagnózy. Její určení je náročné a vyžaduje čas i trpělivost. Proto i při pouhém podezření na roztroušenou sklerózu je lepší vyhledat neurologa, který se specializuje na její léčbu.

S léčením se musí začít co nejdříve, jen tím se předejde nejhoršímu postižení. Onemocnění totiž nikdy "nespí", a to i v případě, když má pacient pocit, že se nic neděje a že je nemoc relativně v klidu.

Medicína není úplně bezbranná

"Ještě před 15 lety znamenala diagnóza roztroušené sklerózy velmi nepříznivou prognózu. Neodvratitelnou invalidizaci nemocného, který při plném vědomí pasivně pozoroval, jak mu ubývají síly a schopnosti. Omezená možnost pohybu, obtížná až nemožná manipulace s předměty, ztížené ovládání tělesných pochodů, poruchy vnímání mu ztěžovaly život brzy po propuknutí nemoci," řekla Havrdová.

"Bylo jen otázkou času, kdy se postižený octne na invalidním vozíku a kdy bude potřebovat trvalou pomoc i v nejjednodušších úkonech. Situaci samozřejmě zhoršovala skutečnost, že onemocnění postihuje převážně mladé lidi."

"Naštěstí dnes je již situace jiná. Máme léky, které jsou schopné snížit počet zhoršení a oddálit další postupování nemoci. Léčba ale musí být zahájena v časném stadiu. Jakmile dojde k většímu poškození centrální nervové soustavy, pak léky nemají velkou účinnost. V pokročilejší fázi nemoci je léčba proto obtížnější a nárazově se používají i jiné prostředky. Naši lékaři mají ale srovnatelné možnosti terapie s odborníky i v nejvyspělejších státech," dodala Havrdová.

Optimismus ulehčí život

Nemoc postihuje celý život nemocných. Bývá problém najít a udržet si zaměstnání. Mnohým z pacientů onemocnění znemožňuje jakékoliv uplatnění. Kromě zdravotních potíží se stává také těžkou zkouškou mezilidských vztahů.

Fakta o nemoci

Odhaduje se, že 2,5 miliónu lidí na celém světě je postiženo roztroušenou sklerózou. V ČR je to asi 10 000.

U mladých lidí je jedním z nejčastějších chronických onemocnění centrálního nervového systému.

Vyskytuje se více u žen než u mužů.

Není nakažlivá.

Není přímo dědičná, i když genetická náchylnost hraje určitou roli.

Obvykle se diagnostikuje ve věku 20 až 40 let, ačkoli začátek může být dřívější.

Únava je běžným příznakem.

Neexistuje žádný lék, který ji umí vyléčit, k dispozici jsou však přípravky, které mohou průběh nemoci zmírnit.

Vzácně je diagnostikována ve věku pod 12 a nad 55 let.

Dnes již významně neovlivňuje délku života.

Je běžnější v zemích dále od rovníku.

Mnohé z příznaků lze úspěšně zvládat a léčit

Nejdůležitější ale je, aby nemocný zvládl sám sebe. Pokud člověk začne brát chorobu jako nespravedlnost a těžkou ránu osudu, pak její průběh bývá těžší. Ti, kteří se o ní naučí mluvit a vezmou ji na vědomí, mívají méně atak nemocí a také je lépe snášejí.

Reklama

Související články

Mozek má neuvěřitelné regenerační schopnosti

Mozek má neobyčejnou schopnost zotavení se po utrpěném zranění, a to v jakémkoliv věku, tvrdí vědci. Výzkum je teprve v začátcích, ale vědci jsou přesvědčeni,...

Výběr článků

Načítám