Hlavní obsah

Tuberkulózou nakažený horník: Nemohl jsem popadnout dech

Novinky, Alžběta Trousilová, Michaela Urbanová

Václav Bartoška z Mostu prodělal před několika lety onemocnění tuberkulózou. Nepatří přitom do rizikové skupiny cizinců, není bezdomovec ani narkoman. Pracoval jako horník a jak se nakazil, neví. V nemocnici strávil několik měsíců a i poté musel docházet na kontroly. Česko se loňskými 835 případy řadí mezi země, kde je výskyt infekce nízký, přesto se to může změnit. Lékaři hodnotí jako špatný krok to, že stát přestal platit přeočkování jedenáctiletých dětí.

Článek

Tuberkulóza se šíří kapénkovou infekcí od lidí, kteří mají tzv. otevřenou formu nemoci. Nejčastěji jí trpí bezdomovci nebo cizinci. Většina populace byla proti tuberkulóze očkována a nemoc je pod kontrolou. Očkování nicméně nemůže před nákazou ochránit stoprocentně, chrání jen před nejvážnějšími typy a pomáhá tělu infikaci nižší dávkou zvládnout.

Rizikovou skupinou jsou cizinci ze zemí, kde je nemoc běžná. Například v Mongolsku, na Ukrajině nebo ve Vietnamu. Právě oni mohou nemoc šířit, nakažliví jsou i ve chvíli, kdy se u nich nemoc ještě neprojevuje

Bartoška popsal, že nemoc se nejprve projevovala lehce zvýšenou teplotou. "Pak mě to najednou vzalo a myslel jsem, že mám infarkt, nemohl jsem se vůbec nadechnout". Lékaři mu odebrali vzorky výpotku a zjistili, že má obsahuje bakterie, které tuberkulózu způsobují. Hned ho předali na plicní.

Bartoška pracoval jako horník, během jednoho z propuštění ale o práci přišel.

Léčba trvá týdny

Nemoc způsobuje bakterie Mycobacterium tuberculosis, říká se mu také Kochův bacil podle jeho objevitele Roberta Kocha, který jej jako v roce 1882 první izoloval. Nemoc mohou způsobit i jiné bakterie tohoto druhu, např. Mycobacterium bovis. Nejčastěji se projevuje plicní formou, může ale postihnout i kůži nebo kosti. Mezi nejčastěji příznaky patří malátnost, zvýšená teplota, kašel, který vzácně může obsahovat krev. První fáze nemoci může proběhnou i bezpříznakově.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie bakterie Mycobacterium tuberculosis, která nejčastěji způsobuje tuberkulózu. Bakterie velká asi dva mikrometry je zvětšená 3700krát.

Fotografie bakterie Mycobacterium tuberculosis, která nejčastěji způsobuje tuberkulózu. Bakterie velká asi dva mikrometry je zvětšená 3700krát.

FOTO: Profimedia

Nemoc se léči v několika fázích směsí léků, které brání množení bakterií. Léčba trvá několik týdnů, i pak se však nemocný dál sleduje.

Lékaři prosazují plošné přeočkování v 11 letech

"V Česku bylo loni hlášeno 835 případů TBC, z toho 707 plicní. U 486 nemocných byla tuberkulóza ověřena průkazem bacilů tuberkulózy, 261 případů bylo ověřeno jako závažný zdroj infekce," uvedl přednosta první kliniky TBC a respiračních nemocí Všeobecné fakultní nemocnice profesor Jiří Homolka.

Z 835 léčených bylo loni 176 cizinců, z toho 59 Mongolů, 33 Ukrajinců, 30 Vietnamců a 22 Slováků. "V roce 2007 tvořil podíl cizinců mezi pacienty 17,6 procenta, loni už 21,1 procenta," doplnil předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti Stanislav Kos. Odborníci podle něj chtějí prosadit, aby cizinci při žádosti o vízum na dobu delší než 90 dní předkládali potvrzení, že netrpí infekční chorobou. Měl by je vystavit český lékař, aby bylo jisté, že si cizinec neopatřil ve své vlasti falzifikát.

"Zatím toto potvrzení musí předložit jen ten, kterého úředník na zastupitelském úřadu bude od pohledu považovat za nemocného," shrnul dosavadní praxi Kos. V ČR jsou děti očkovány proti TBC ještě v porodnici. Dosud byly přeočkovávány v jedenácti letech. Ministerstvo zdravotnictví podle Kose v rozporu s doporučením odborné společnosti očkování zrušilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám