Hlavní obsah

Syfilis začíná být rezistentní vůči azithromycinu

Novinky, Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEATTLE

Některé kultury bakterií způsobující pohlavně přenosné onemocnění syfilis, začínají být rezistentní vůči orálně podávaným lékům Zithromax, známému také jako azithromycin.

Foto: Věra Domášková

Předání Ceny diváka 2015

Článek

"To je významný objev, poněvadž lékaři velmi často používají právě léky založené na azithromycinu. Ten se však může stát neúčinným medikamentem," prohlásila doktorka Sheila A. Lukehartová z Harborview Medical Center v Seattlu.

Existuje však řešení. Studie prokazuje, že syfilis lze úspěšně léčit penicilinem, vůči němuž zatím bakterie rezistentní nejsou.

"Ale penicilin se podává injekčně, a to mnohé pacienty děsí. Lékaři proto hledají alternativní způsoby léčby léky, které se podávají perorálně. Azithromycin byl proto velmi oblíbený," vysvětlila Lukehartová, která odhalila pacienta, u něhož léčba azithromycinem selhala.  

Lékaři se hrozí zjištěných čísel

Proto Lukehartová poslala stěry tohoto muže do laboratoře, kde testy prokázaly, že jeden gen nebezpečného mikrobu zmutoval a kvůli nové mutaci se stala bakterie rezistentní vůči azithromycinu.

Doktorka Lukehartová se svým týmem testovala vzorky syfilis ve čtyřech různých oblastech Spojených států a Irska a objevila jedenáct až osmdesát procent rezistentních kultur bakterií.

"To bychom měli začít pomalu bít na poplach. Jsou to hrozivá čísla a lékaři by při léčbě syfilis měli být s výběrem léků opatrní. V některých oblastech Evropy a Ameriky může být rezistence velmi vysoká a azithromycin nemusí být vůbec účinný lék," prohlásila Lukehartová.

Reklama

Související témata:

Související články

V Německu se rychle šíří syfilis

Téměř o třetinu se vloni v Německu zvýšil počet nových případů syfilidy ve srovnání s rokem 2001: loni bylo zaregistrováno 2275 nových onemocnění, o 720 více...

Výběr článků

Načítám