Hlavní obsah

Lék proti AIDS pomůže chudým zemím

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Díky podílu českých vědců na výrobě nového léku proti AIDS bude léčba tohoto onemocnění umožněna i lidem ve velmi chudých zemích, zejména Afriky, kde prudce stoupá počet nakažených virem HIV. Nový kombinovaný preparát se jmenuje Truvada.

Foto: Věra Breiová

I když je mnohým seniorům osmdesát či devadesát, téměř utancovali své pečovatelky

Článek

Jeho součástí je lék Viread, na jehož vývoji se podílel přední český vědec docent Antonín Holý z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

"Tento lék je již registrován ve Spojených státech a do konce roku by měl být registrován i v zemích Evropské unie. A léky, které jsou v zemích EU registrovány, se mohou používat i v České republice," řekl ve čtvrtek docent Antonín Holý.  

Méně pilulek

Americká Truvada je kombinací léků, a tak počty tablet, které nemocní musejí každý den polykat, významně klesne, a to nejméně o čtyři až pět. "Čistě psychická zátěž takového stavu je určitě značná," řekl docent Holý.

V celosvětovém měřítku se tento přípravek dostane za nominální cenu do 68 zemí Afriky, Asie, Pacifiku a karibské oblasti, kde žije asi sedmdesát procent nakažených. Firmy se mohou vzdát zisku, protože vědci, kteří na léku pracovali, se zřekli patentových poplatků.

"Pokládám to za obrovský akt humanity a jsem hrdá, že se toho účastní i český tým," uvedla ve čtvrtek předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová. Ocenila, že nový preparát se dostane hlavně do rukou těch, kteří ho potřebují nejvíc.

Podle docenta Holého výhodou celého projektu pomoci těmto zemím je, že léky dostanou přímo organizace, které ho budou aplikovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Multivitamin zpomaluje rozvoj viru HIV

Multivitaminové tablety, vynález minulého století, zažívá opět své zlaté časy. Vědci totiž potvrdili, že rozvoj viru HIV v těle nakaženého člověka se zpomaluje...

Bavorsko elektrifikuje železnici na Cheb

Bavorsko se přece jen chystá elektrifikovat železnici z Norimberku směrem na Drážďany, včetně odbočky na Marktredwitz a Cheb. Karlovarský kraj se opět stane...

Výběr článků

Načítám