Hlavní obsah

Stáří není žádná tragédie – je jen na nás, jak se s ním vyrovnáme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý se vyrovnáváme se stářím jinak. Jeden přijímá život se vším, co přináší. Druhý bojuje „zuby nehty“, aby na něm nebyla vidět jakákoli známka stárnutí. Čím je naše vnímání životních etap dáno?

Foto: Profimedia.cz

Aktivní pohyb i správná životospráva nám mohou prodloužit život i o desítky let.

Článek

Během našich životů projdeme hned několika fázemi vyzrálosti. První etapa nastává, když se měníme ve „všeznalého“ teenagera. Rodiče přestávají být jediným vzorem a tvoříme si svoje vlastní názory na svět. Začíná se nám otevírat svět nevídaných možností. V dospělého člověka se proměníme v době, kdy procitáme k zodpovědnosti a také podle ní jednáme.

Dospělost představuje vrchol jak psychických, tak fyzických sil. Muži jsou většinou na vrcholku své kariéry profesní, ženy rodinné. Nebo naopak. Životem běžíme svěže a rychle. Co nemůžeme udělat v tuto chvíli, odložíme na potom. Ale pak se dostaví fáze, kdy jsme to „potom“ už propásli. Uvědomíme si, že spousta našich snů a projektů zůstane jen ve formě neuskutečněných přání. Dostaví se první vrásky, možná pár kilo navíc. Stárneme. Je to ale opravdu taková tragédie?

I stáří má svá pozitiva

Stáří ani stárnutí rozhodně nejsou tragédie. Ve vyšším věku stoupá zájem o všeobecnou informovanost a rozhled. Roste smysl pro detail a stoupá schopnost rozlišovat tóny a barvy. Člověk také více ovládá své emoce, tedy nad spoustou věcí si dokáže udržet nadhled a chladnou hlavu. Stáří je období, kdy už sice nejsme na vrcholu fyzické síly, zato kulminuje naše stránka duchovní, umělecká a filozofická. Tak proč toho aktivně nevyužít? 

„Pokud nám závažné zdravotní obtíže ještě neomezují naši samostatnost a soběstačnost, je vyšší věk větší šancí na život jiné duševní a duchovní úrovně a nové hierarchie životních hodnot. Mládí se musí hodně starat o materiální zabezpečení života svého i své rodiny. Až děti dovychováme do samostatnosti, můžeme se víc věnovat věcem, které nám dělají radost a naplňují nás pocity seberealizace.

Jedinou podmínkou, kterou však občas nechceme přijmout, je si své radosti zajišťovat aktivně sami a nechtít to od potomků či ostatního okolí,” vysvětluje psycholožka PhDr. Zdeňka Sládečková.

Navíc je nám skutečně tolik, na kolik se cítíme. Přístup, který k sobě sami zaujímáme, z nás také vyzařuje. Lidé, kteří se radují z každé maličkosti, které život přináší, jsou otevřeni novým poznatkům a aktivně využívají svého času, jsou svěží a spokojení. Ať mladí, či staří. A tak se můžeme setkat s padesátníkem, jehož výraz v očích i jeho silueta působí dojmem třicetiletého mládence a naopak třicátníka s výrazem padesátníka.

Nelze zapomínat na životosprávu

Pokud našemu tělu dodáváme všechno, co potřebuje, prodlužujeme jeho „životnost“, stejně jako když se staráme například o své auto.

„Pěstování fyzické kondice a péče o zdraví nesou své plody i v oblasti duševní kondice, ve vyšším věku zejména v odolnosti vůči frustrujícím situacím. Péče, otužování a zvyšování celkové tělesné a psychické odolnosti dávají větší šanci nejen na zdraví, ale i na radost a schopnost najít v každém okamžiku života, tedy i ve stáří, to nejlepší řešení,“ dodává Sládečková.

I když neexistuje žádný zázračný lék na nesmrtelnost, lze si díky mnoha přípravkům uchovat nejen svěží tělo, ale i svěží mysl. Na trhu jsou dnes k dostání doplňky stravy s obsahem „zpomalovačů“ stárnutí. Jedním z takových je například látka zvaná resveratrol. Ta v buňkách zvyšuje produkci enzymů, které zpomalují přirozený degenerativní proces.

Reklama

Související témata:

Související články

Stáří přináší emoční vyrovnanost

Stárnutí má pro kvalitativní vývoj lidské psychiky velký význam. Podle odborníků z Texasu totiž přináší pocit většího klidu a vyrovnanosti, kdy s přibývajícími...

Výběr článků

Načítám