Hlavní obsah

Špičkový ultrazvuk odhalí vady plodu včas

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to zvláštní, neuvěřitelný pocit. Štěpánce Richterové z Prahy jezdila lékařka po břiše sondou a mladá fotografka sledovala na obrazovce speciálního ultrazvuku své ještě nenarozené dítě, které mělo 13 týdnů. Nový vysoce kvalitní ultrazvukový přístroj ho zobrazoval velice plasticky a navíc i v pohybu, byť v krátkých sekvencích. Mluví se o něm jako o 4D, tedy čtyřdimenzionálním ultrazvuku.

Foto: Petr Veselý, Právo

Gynekoložka Veronika Frisová vyšetřuje plod pomocí 4D ultrazvuku.

Článek

Čtvrtou dimenzí má být právě zachycení pohybu. Štěpánka Richterová přišla do ordinace gynekoložky MUDr. Daniely Frisové ve Vlašimi i se svým mužem a tříletým synem Zdeňkem. Mohli u vyšetření být a sledovat ho. Navíc jim MUDr. Veronika Frisová zobrazované části plodu popisovala a na závěr vysvětlila výsledek i význam celého vyšetření.

Pocit štěstí

„Byl to neuvěřitelný pocit štěstí,“ řekla mi později mladá fotografka o svých dojmech. „A zázrak, že jsme mohli něco takového sledovat. Že jsme miminko viděli. Také mě překvapilo, jak je už i ten devíticentimetrový mrňousek vyvinutý.“

Nenarozené děti si na obrazovce ultrazvuku často cucají prst, převracejí se a někdy jako by se také usmívaly. Vidět je takhle plasticky zobrazené je pro matky velice sugestivní zážitek. „Proto jim vyšetření nahrajeme na DVD, pokud o to projeví zájem,“ říká doktorka Frisová.

Plod v 4D zobrazenífoto: MUDr. Veronika Frisová

Dříve, než vznikne hlubší citové pouto

Smyslem vyšetření však není jen zážitek pro maminky. Jeho hlavním cílem je odhalit co nejdřív závažné vývojové vady (vrozené vady srdce, rozštěpy páteře, vady mozku apod.). Lékaři také hledají znaky typické pro Downův syndrom, tedy pro to, že mamince hrozí narození dítěte postiženého mentálně a často i tělesně.

Snaží se při tom objevit co nejdříve poruchu vývoje plodu. Pokud možno ještě před tím, než se mezi nenarozeným dítětem a matkou začne vytvářet hlubší citové pouto. Pro ženu pak bývá o něco snazší se rozhodnout pro případné ukončení těhotenství.

Za mezník, kdy je ještě možné ukončit těhotenství kvůli závažnému postižení plodu, považuje u nás zákon 24. týden těhotenství. Některá pracoviště proto nabízejí maminkám třeba u Downova syndromu vyšetření už v 11. až 13. týdnu těhotenství.

Co hradí pojišťovna?

Pojišťovny ale nehradí 3d ultrazvuk, pacientky si ho musí platit samy (poplatek se pohybuje v řádech stokorun). Vyšetření v 18. až 23. týdnu a v 30. až 32. týdnu jsou hrazená pojišťovnami.

Nevýhodou těchto pozdějších vyšetření je, že odborníci mohou objevit eventuální abnormální vývoj plodu zbytečně pozdě se všemi komplikacemi, které to přináší.

Detail obličeje plodu při 4D zobrazenífoto: MUDr. Veronika Frisová

Nejen technika, ale také zkušenosti

To, že klientky doktorky Frisové mohou absolvovat časné vyšetření plodu už v 11.–13. týdnu těhotenství, není náhoda. MUDr. Daniela Frisová a její dcera Veronika získaly mezinárodní certifikát od prestižní Nadace Fetální Medicíny v Londýně.

Veronika Frisová navíc absolvovala v londýnské King’s College Hospital dvouletou praxi u zakladatele nadace profesora Kyprose Nicolaidese.

Maminky, které k ní přicházejí, to samozřejmě netuší. Stejně tak obvykle nevědí, že uvidět možné vývojové vady co nejdříve neumožňuje jen moderní technika, ale především zkušenosti lékaře, který vyšetření dělá.

Pro laika je spousta ultrazvukových snímků jen změtí, na které jsou nesrozumitelné šmouhy. A i odborník potřebuje opravdu dobrý výcvik, aby poznal, co poznat má.

Lékaři vidí i to, jak fungují orgány

Běžně se pro vyšetření, které má odhalit vývojové vady, používá klasický 2D ultrazvuk. Tam, kde lékař potřebuje vidět určité místo nebo orgán lépe, je možné použít 3D přístroj. Má speciální software, který z 2D záběrů vytvoří v počítači prostorový model.

Ultrazvuk označovaný jako 4D umí zachytit i pohyb včetně fungování určitých orgánů. Tyto záběry pak lékařům často umožňují, aby s větší jistotou a přesností určili vývojovou vadu dítěte.

Navíc přispívají i k tomu, že je možno podat přesnější informace také kolegům, stejně jako matce.

Najít správné řešení
Ultrazvuk se využívá proto, že je rychlý, šetrný a relativně levný. Proto je oblíbenou metodou při preventivním vyhledávání, respektive screeningu vývojových vad ještě nenarozených dětí.
Utrazvukové vyšetření v 11. až 13. týdnu těhotenství a vyšetření z krve matky umožňují zachytit kolem 90 % plodů postižených Downovým syndromem. Když však lékaři udělají v 16. týdnu ženina těhotenství pouze biochemickou analýzu krve, zachytí 65 % postižených plodů.
Zdravotní pojišťovny toto vyšetření hradí. S naprostou jistotou zjistí Downův syndrom odběr plodové vody, tzv. amniocentéza, nebo CVS, což je odběr tkáně z placenty.
Při těchto výkonech však dochází v jednom procentu případů k potracení plodu. Proto se lékaři snaží určit riziko jeho postižení co nejpřesněji pomocí ultrazvuku. A CVS i amniocentézu dělat jen při riziku vysokém. Zabrání tím zbytečným potratům často úplně zdravých dětí.

Kde se můžete dozvědět víc

Více se o ultrazvukovém vyšetření dozvíte na www.3d-ultrazvuk.cz.

Dobré jsou také anglické www.fetalmedicine.com. Vyšetření s 3D a 4D přístrojem nabízí v České republice několik málo pracovišť. Třeba Ústav pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí nebo Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích.

Ale také některá gynekologická centra: www.prenatal.cz, www.gyncare.cz, www. gennet.cz aj. Pacientky ze středních Čech, které nemají internet, mohou zavolat i na 317 843 147.

Reklama

Související témata:

Související články

Práce a těhotenství

Těhotenství je zlomovým okamžikem v životě každé ženy. Tento stav s sebou přináší mimo jiného i velmi výrazný zásah do pracovních aktivit žen. Jaké rozkoly...

Výběr článků

Načítám