Hlavní obsah

Školáci se cítí víc osaměle než před 20 lety. Na vině jsou smartphony

Studie uvádí, že dnešní teenageři jsou ve škole osamělejší než ti před 20 lety. Chytré telefony jim podle všeho brání v navazování rozhovorů a vybudování přátelství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzkumníci zjistili, že podíl 15letých a 16letých, kteří se ve Spojeném království cítí mezi vrstevníky osaměle, se od roku 2000 ztrojnásobil na 33 procent. Častěji se podle Daily Mailu přitom jako outsideři cítily spíše dívky než chlapci.

Do studie bylo zahrnuto kolem 60 000 teenagerů, kteří byli požádáni, aby ohodnotili, do jaké míry souhlasí nebo nesouhlasí s výroky jako „Cítím se ve škole jako outsider“ nebo „Cítím se ve škole trapně a nepatřičně“.

Jak sociální média ovlivňují lidské zdraví

Zdraví

Nárůst nešťastných teenagerů vědci spojují s rozšířeným používáním chytrých telefonů a sociálních médií. Žáci kvůli nim méně osobně konverzují a cítí se být vyloučeni z kolektivu.

Výzkumný tým vedený Státní univerzitou v San Diegu uvedl, že pocity osamělosti jsou přitom přímým ukazatelem špatné nálady či dokonce deprese u adolescentů.

Autoři dalších studií, kteří studovali děti po celém světě, dodali, že zejména sociální média mají negativní vliv, protože mohou zesílit pocity nedostatku nebo vést ke kyberšikaně.

Reklama

Související články

Jak sociální média ovlivňují lidské zdraví

Sociální média sehrávají v životě lidí významnou roli. I díky nim jsou všichni mnohem více propojení, než kdy bývali. Jenže i v tomto případě platí, že všeho...

Výběr článků

Načítám