Hlavní obsah

Šetrná operační technika, která si poradí s problémy páteře

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolest zad, způsobená degenerativní nestabilitou páteře se pomalu stává symbolem moderní doby. Lidé celý den sedí u počítače, v autě nebo provozují pouze jeden druh sportu a jejich kostra trpí. Nezřídka si jejich problémy vyžádají chirurgický zákrok. Nejnovější technika operace páteře s názvem MIDLIF, kterou již třetím rokem provádějí lékaři ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, dokáže pacienty i s nejzávažnějšími postiženími rychle vrátit do normálního života.

Foto: FN Hradec Králové

Lékař Pavel Trávníček vysvětluje průběh operace.

Článek

Potíže s bolestmi zad začala mít Ladislava Kopsová (42) před 10 lety.

„Neznepokojovalo mne to tolik, jednou za rok se prostě záda sekla. Ale poslední dva roky to nabralo na intenzitě, pohybovala jsem se jak kačena. Nemohla jsem spát, stát na místě, chodit na procházky. Při řízení auta jsem omdlévala. Občas mě musel manžel nosit,“ vzpomíná žena, která se před více než rokem podrobila operaci páteře. Dnes opět chodí, pracuje, jezdí na kole.

Obratel tlačil na nervy

Ladislavě přitom zpočátku nepomáhala rehabilitace ani návštěvy lékařů specialistů. Nezabíraly ani prášky proti bolesti.

„Pak mi kamarádka doporučila konzultaci ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Ukázalo se, že mám výrazně posunutý obratel, který tlačí na nervy. Dřív jsem se operace páteře bála. Ale po tom všem, co jsem prodělala, se mi při padnutí verdiktu ulevilo. Protože se našlo řešení,“ vzpomíná dnes na chvíli, kdy se rozhodlo, že ji čeká operace, během níž jí lékaři vrátí poškozenou ploténku do původní polohy.

„Znamenalo to odstranit poškozené jádro, do vzniklého prostoru vložit implantát a postiženou část páteře zafixovat pomocí šroubů. Stručně řečeno, tato technika spočívá v cílené implantaci za velmi malého řezu v postiženém místě. Zásluhou minimálních chirurgických zásahů je zákrok méně bolestivý. Šetříme při něm svalstvo, nervové úpony a cévní zásobení v páteřní oblasti, dochází k mnohem menší ztrátě krve,“ popsal ve stručnosti postup operatéra hradecký lékař Pavel Trávníček. Pro pacienta to znamená až o měsíce rychlejší rekonvalescenci, a tudíž i o polovinu kratší dobu hospitalizace v nemocnici.

„Třetí den jsem si došla pro jídlo a už týden po operaci jsem byla doma. Sedět jsem s výjimkou chvíle na jídlo ještě nesměla, to ještě šest až osm týdnů, ale třikrát denně jsem poctivě cvičila a rehabilitovala,“ potvrdila Kopsová.

„I rok po operaci poctivě rehabilituji. Díky tomu zvládám aktivity, na které jsem dříve mohla zapomenout,“ dodala s úsměvem.

Osm set operací ročně

Na neurochirurgické klinice hradecké nemocnice provedou ročně asi 800 operací páteře. Dvě třetiny z nich u pacientů s degenerativním postižením. Jen loni tu implantát dostalo 236 pacientů.

„Metodu MIDLIF provádíme tři roky, každoročně odoperujeme přibližně 20 pacientů. Jsme i školicím pracovištěm pro tuto techniku,“ upozornil vedoucí lékař operační části kliniky Tomáš Hosszú.

Oproti minulosti nemusí operatér uvolnit 15 cm svalů, aby se dostal k poškozenému obratli. Díky mikroskopu a navigaci mu stačí tři centimetry. „Ale není to pouze o moderních přístrojích. Při tomto způsobu operace je nutná erudice a dovednosti operatéra. U velké rány si všechny anatomické struktury osahám, tady nemohu, tady to musíte umět,“ poznamenal Pavel Trávníček, jeden ze tří lékařů, kteří v Hradci tuto metodu ovládají. Denně jeden lékař zvládne dva tyto tříhodinové zákroky.

S bolestí zad se v ČR každoročně potýkají tisíce lidí. Jen v roce 2014 Češi s touto diagnózou prostonali přes osm miliónů dnů. Degenerativní postižení páteře pak bylo příčinou pracovní neschopnosti pro téměř 140 tisíc osob. Více než 12 tisíc lidí muselo být hospitalizováno.

Reklama

Související témata:

Související články

Neseďte dlouho s nohama křížem

Je to pohodlné, „slušné“, elegantní a sexy, a nezabírám zbytečné místo. To jsou nejčastěji uváděné důvody, proč s oblibou sedáváme s nohama přehozenýma přes...

Výběr článků

Načítám