Hlavní obsah

Šestnáctiletý Sam má od narození spoustu hendikepů, s nimiž se pere. Teď potřebuje pomoc

Novinky, das

Šestnáctiletý milovník hudby a žák praktické školy Sam absolvoval za posledních 10 měsíců šest operací. Přestože to ve svém životě nemá vůbec snadné a od narození musí neustále překonávat nějaké překážky, je to velký bojovník, který všechny nesnáze zvládá s obrovskou statečností a úsměvem ve tváři.

Foto: archív rodiny Sama

Samuel si prošel za posledních 10 měsíců šesti operacemi, atrofie svalů a obrna levé nohy ho upoutala na invalidní vozíček.

Článek

Sam strávil během svého poměrně krátkého života spoustu času po nemocnicích.  Narodil se s kombinovaným postižením pohybového aparátu, středně těžkou mentální retardací a epilepsií. Jak rostl, přidala se ještě těžká skolióza a autismus.

V jeho jedenácti letech se také objevily potíže se střevy, které vyústily v operaci, při níž mu lékaři vytvořili vývod.

Maminka s ním ale odmalinka rehabilitovala, díky čemuž se i zlepšila jeho mobilita. Věkem ale začalo přibývat zdravotních potíží, vlivem častých operačních zákroků u něj došlo k oslabení svalů a v podstatě upoutání na invalidní vozík.

I když je občas schopen krátkého přesunu s pomocí francouzských holí, kvůli velkým bolestem, které při chůzi prožívá, se jedná spíše o výjimečné okamžiky. Trápí ho také obrna levé nohy, která ho neposlouchá, proto často padá.

Lidé poslali na pomoc rodině zesnulé zdravotní sestry i ostatním zdravotníkům statisíce

Koronavirus

Na delší vzdálenosti, jako např. na cestu do školy, rehabilitace či za lékaři, se tak neobejdou bez auta. Tím že je Sam už v podstatě dospělý muž, alespoň co se týká velikosti a váhy a jeho mechanický invalidní vozík je již také velký, do stávajícího malinkého vozidla se již mají problém vejít. Nutně tak potřebují větší auto.

Třikrát bojovala o život s rakovinou. Strach z koronaviru Jana Ryšánková nemá

Koronavirus

Protože je maminka Sama samoživitelka a kromě něj samotného vychovává ještě jeho dvojče Klárku a starší sestru Terezku, není nákup většího vozu v jejích možnostech.

Požádala proto o pomoc nejprve Konto Bariéry, ale protože jí stále ještě chybí 200 000 Kč, zkusila se obrátit i na Patrona dětí, přes kterého můžete Samovi a jeho mamince pomoci i vy.

Reklama

Související články

Okradený včelař se bojí o osud své rodiny

Devatenáct let se Pavel Buřinský věnuje včelaření. Kromě rodiny se třemi dětmi živil díky včelám i další čtyři zaměstnance. O víkendu byl ale okraden. Přišel...

Výběr článků

Načítám