Hlavní obsah

Robotické operace plic jsou šetrnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní operaci v historii ostravské fakultní nemocnice provedli tamní chirurgové. Robotickým systémem Da Vinci poprvé operovali plíce. V oboru hrudní chirurgie jsou druhým pracovištěm v České republice, které robotické výkony v této oblasti provádí.

Foto: archiv FNO

Chirurgové z ostravské fakultní nemocnice zvládli svou první robotickou operaci plic.

Článek

Rozšíření operativy vítá přednosta chirurgické kliniky fakultní nemocnice Lubomír Martínek, který je velkým propagátorem tohoto operačního postupu. „Až dosud jsme robota my, chirurgové, využívali zejména u resekcí konečníku. Jsem velmi rád, že jsme se stali po Fakultní nemocnici Motol druhým pracovištěm v Česku, které bude s jeho pomocí provádět i složité operace plic,“ uvedl Martínek.

Dodal, že velkou výhodou robota je to, že pracuje na tkáních, které mají být operovány, bez poranění okolních struktur. Pro pacienta je tak dalším bonusem fakt, že pooperační průběh je příznivější, s možností zkrácení doby hospitalizace.

Využití u operací nádorů

Robotický systém v hrudní chirurgii zde chtějí využívat hlavně u složitých operací nádorových onemocnění. „Budeme za pomocí robota provádět lobektomie, tedy odstraňovat plicní laloky. Roboticky ale budeme odstraňovat i brzlík,“ vysvětloval zkušený hrudní chirurg Marcel Mitták. Ten u první robotické operace plic ovládal systém z konzole.

Nikdy nekouřila, přesto onemocněla rakovinou plic

Zdraví

Přímo u pacientky a robotických ramen byl jeho asistent Lubomír Tulinský. Ten byl připraven zasáhnout, pokud by došlo k nějaké nečekané události jako například k masivnímu krvácení. Nic takového se ale nestalo a operace se zdařila.

„Robot nám operaci ulehčuje, snižuje rizika vyplývající z únavy a z různých nepřesností. Zisk má z toho hlavně nemocný, kterého tak operuje tým zatížený menší fyzickou únavou. Výkon tak probíhá uvolněněji,“ líčil Tulinský.

Fakultní nemocnice Ostrava má robotický systém už téměř rok a půl. Dosud jej kromě chirurgů využívali urologové a gynekologové. Vloni zde s ním operovali 314 pacientů, letos za pět měsíců už 202.

Tolerovat dlouhodobě kouř ze sousedova komína se nemusí vyplatit

Zdraví

Závažné onemocnění plic jí lékařka odhalila včas, správná léčba ho zpomalila

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám