Hlavní obsah

Proč cigarety účinkují na každého jinak

Novinky, Dana Sokolová

Přestože je dáno, že cigaretový kouř škodí zdraví, nikdo nedokáže přesně specifikovat jaké množství je pro jednotlivého člověka nebezpečné. A proč se někteří kuřáci dožívají vysokého věku a jiní naopak umírají velmi brzy a to především kvůli kouření.

Článek

Tajemství těchto skutečností se pokusili rozkrýt italští a španělští odborníci na chronickou obstrukční plicní chorobu - CHOPN. Toto onemocnění postihuje nejčastěji právě kuřáky a podle Světové zdravotnické organizace je to dokonce čtvrtá nejčastější příčina všech úmrtí.

Dosud však nebylo úplně jasné, jak přesně cigarety ovlivňují vznik této nemoci a proč někteří kuřáci onemocní a jiní ne.

V nejnovější studii lékaři zjistili, že na vzniku CHOPN se podílí autoimunitní mechanismus - tedy imunitní reakce proti buňkám vlastního těla. Ten mají lidé zakódovaný ve své genetické informaci a předávají si ho z generace na generaci. Tudíž je toto onemocnění zatíženo i dědičnými ukazateli. Proto se u někoho CHOPN projeví, ale u jiného pacienta nikoliv.

Může za to hlavně kouř

U plicní obstrukční choroby nemusí být spouštěčem vždy jen cigaretový kouř, ale například i znečištěné ovzduší či otevřený oheň.

Přesto lze všeobecně říci, že kouř je hlavním spouštěčem imunitní reakce, která je zaměřena na buňky vlastního těla. K autoimunitním onemocněním se řadí také revmatoidní artritida, lupénka a další. A nelze přesně říci, kde se negativní účinky kouře přesně projeví.

Více informací o negativních účincích kouře naleznete na http://www.odvykani-koureni.cz/ , www.slzt.cz  ; www.dokurte.cz  .

Reklama

Související témata:

Související články

Kouření ročně zabije šest miliónů lidí

Kouření každoročně připraví ve světě o život šest miliónů lidí. Více než třetina z nich zemře na rakovinu. Světová ekonomika tak přijde ročně o 500 miliard...

Výběr článků

Načítám