Hlavní obsah

Při uštknutí hadem se jed nemá vysávat

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Světoví odborníci potírají dosavadní tezi, že by se měl při uštknutí jed vysát. Naopak radí se o to nesnažit a okamžitě přivolat první pomoc. Rychlá péče přitom hraje zásadní roli při záchraně života.

Foto: archiv PKF

V rámci koncertu vystoupí talentovaná houslistka Barbora Valečková

Článek

"Jak se zdá, jedinou zaručenou pomocí při uštknutí hadem je mobilní telefon a vrtulník," uvedl doktor Sean P. Bush z fakulty medicíny na kalifornské Loma Linda University.

"Dřívější běžně užívané ošetření naříznutím rány a vysátím jedu jsme během posledních let zavrhli. Je to neúčinné a navíc se může ještě přiotrávit člověk, který se snaží uštknutému pomoci, pokud má například v ústech zranění. Nemluvě o tom, že se řeznou ranou velice poškodí tkáň v okolí uštknutí a špatně se pak hojí," vysvětlil doktor Bush.  

Jed vysaje pumpička, ale neúčinně

Vědci nyní proto přišli s novým vynálezem, který měl lidem s hadím jedem v těle poskytnout první pomoc ještě před příjezdem lékařů. Jedná se o speciální pumpu s názvem Sawyer Extractor, která by po přiložení z rány vysála krev i s jedem.

"Bohužel jsme s vynálezem příliš neuspěli. Po patnácti minutách odsávání se nám podařilo z rány dostat s krví jen dvě procenta jedu. Lidi tak tímhle způsobem před následky jedovatého uštknutí neochráníme. Dokonce jim pumpou můžeme i jejich zranění zhoršit," konstatoval odevzdaně Sean P. Bush, který své závěry prezentoval v odborného časopisu Annals of Emergency Medicine.  

Rozhodující je čas

Podle Bushe je tak jedinou spolehlivou ochranou před následky hadího uštknutí co nejrychlejší převoz postiženého do nemocnice.

I přes nezdary při testech se ale objevují hlasy, podle nichž speciální pumpa již mnoha lidem život zachránila. Výsledky totiž podle některých odborníků může zkreslovat fakt, že se při testech pracuje s náhražkou jedu.

"Pumpa může výborně fungovat, ale my to nezjistíme jen proto, že do dobrovolníků vpravujeme náhražku hadího jedu," uvedl doktor William Forgey.

"Znám mnoho lidí, jimž pumpa pomohla zvládnout jedovaté uštknutí a zachránila jim život. Podle neoficiálních studií totiž dokáže vysát až třicet procent jedu a nikoliv jen mizivá dvě procenta," dodal.

Pouze ve Spojených státech uštkne had osm tisíc lidí ročně. Pumpa měla být nabízena například v obchodech, autopůjčovnách, kempech a sportovních obchodech v nejrizikovějších oblastech s největším výskytem jedovatých hadů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám