Hlavní obsah

Při sportu je třeba dbát na ochranu očí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 30 000 lidí ročně si v Česku zraní oči při sportu. Zhruba třetina má trvalé následky - od mírných, jako je drobná jizva na rohovce, až po oslepnutí. Uvedl to oční lékař Josef Hycl z mezinárodního školicího centra Lexum. Řada lidí by se podle něj zranění vyhnula, pokud by dbali na prevenci a používali ochranné plastové brýle.

Foto: Litex, Profimedia.cz , Právo

Vždy je třeba být opatrný na své oči - obzvlášť při sportu.

Článek

"Kvalitní ochranné brýle jsou dnes běžně k dostání a měli bychom se je naučit používat stejně tak, jako jsme si postupně zvykli používat cyklistické přilby," zdůraznil. Běžné dioptrické brýle rozhodně neskýtají oku dostatečnou ochranu. Rozbité sklo vážně poškodí oko až v 75 procentech případů, každý desátý poraněný o oko přijde.

Hycl připomněl, že pro sportovce jsou ochranné brýle absolutní nutností. Oko může zcela zdevastovat střet s golfovým míčkem, který při odpalu nabere rychlost 100 až 250 kilometrů za hodinu. Největší riziko zranění je při basketbalu, hokeji, golfu, tenisu, squashi, boxu, fotbale či paintballu. Ochranné brýle nezhorší sportovní výkon, naopak chrání oči před zraněním.

Při sebemenších potížích je lépe vyhledat lékaře

Zatímco profesionální sportovci na prevenci většinou dbají, lidé provozující sport rekreačně si myslí, že se bez brýlí obejdou. Pravda je podle Hycla jiná. Kromě odřenin rohovky a pohmožděnin víček jim mohou zranění při sportu způsobit odchlípení sítnice či vnitřní krvácení.

"Nejvážnějším rizikem je trvalá ztráta zraku a infekce. Navíc u pacientů, kteří prodělali zranění oka, pak je větší riziko vzniku zeleného zákalu," varoval lékař. I zdánlivě malý úder může způsobit vážné zranění. Pokud se na oku objeví monokl, člověk cítí bolest a má problémy s viděním, měl by neprodleně vyhledat svého očního lékaře nebo jít na pohotovost.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si vybrat správný sport

Činky a cvičební gumy skončily ve skříni. Rotoped stojí už delší dobu stranou v obýváku coby věšák na prádlo. A jednotvárná dřina na úžasném přístroji...

Spinning spálí stresy i kalorie

Popularita spinningu rychle roste. Je hitem fitnesscenter. Někoho láká, že na něm může propotit triko, odreagovat se a zlepšit kondici. Jinému se líbí,...

Výběr článků

Načítám