Hlavní obsah

Předávkování paracetamolem ohrožuje játra

Léky obsahující paracetamol, který tlumí bolest a snižuje teploty, jsou potenciálně nebezpečné, jestliže se požijí ve větší dávce. Podle přednosty Kliniky hepatogastroenterologie Institutu klinické a experimentální medicíny Pavel Trunečka za obvykle toxické množství lze považovat zhruba deset gramů zkonzumovaných v jednom dni. Toto množství bývá ve 20 běžných tabletách.

Článek

Největší nebezpečí hrozí některým zvlášť citlivým jedincům. Jsou to zejména podvyživení lidé, kteří nejedí a pijí alkohol, nebo lidé užívající jiné léky, které mohou zvýšit citlivost organismu vůči paracetamolu. Pak může být nebezpečná i mnohem menší dávka léků s touto látkou.

Paracetamol je obsažen v řadě léků, které se běžně užívají na chřipku. Podle Trunečka je třeba, aby lidé nepřekračovali doporučenou maximální dávku a i tyto léky užívali po dohodě s odborníkem. Pokud se léčí paracetamolem, měli by si být vědomi toho, že je třeba, aby nepřerušili kalorický příjem. Měli by jíst, i když při onemocnění trpí nechutenstvím.

Otrava paracetamolem je západní Evropě i v České republice podle Trunečka nejčastější příčinou selhání jater. Riziko poškození jater je vyšší u dětí. "Je to závažný problém, i když se týká zhruba deseti lidí ročně," řekl Trunečka.

Na nebezpečí paracetamolu upozorňuje také vedoucí Gastroenterologického centra Nemocnice Na Homolce Karel Mareš. Podle něj si játra může zničit člověk, který by najednou, například v sebevražedném úmyslu, snědl 30 tablet s paracetamolem.

Reklama

Výběr článků

Načítám