Článek
Dnes jsou kožní specialisté přesvědčeni, že existuje velmi úzká souvislost mezi tím, co pijeme a jíme, a vzhledem naší pokožky. A to od akné a vrásek, přes poškození pleti slunečním zářením a tak dále.
„Pouze 20 % stárnutí pleti je ovlivněno genetikou,“ říká dermatoložka Neetu Nirdoshová pro Healthista.com. „Zbylých 80 % je určováno životním stylem a jeho faktory, tedy jestli člověk kouří, nebo se například nadměrně vystavuje slunci.“
Dodává, že velmi důležitá je i strava člověka, která může mít vliv nejen na vrásky a jemné linky v obličeji, ale také na hyper pigmentaci kůže a sklony k tvorbě akné.
Pozor na cukry
Doktorka a kožní specialistka Stefanie Williamsová říká, že není nikdy příliš brzy na to, aby člověk změnil stravu kvůli stárnutí pleti. Studie zveřejněná v odborném časopise British Journal od Dermatology zjistila, že stárnutí pleti, jako například ztráta pružnosti kvůli postupnému ubývání kolagenu, nebo ztenčování vrstev kůže, přichází nejradikálněji v 35 letech života.
„Bylo prokázáno, že strava s vysokým obsahem cukru a některých sacharidů (bílá rýže, těstoviny, chleba, cukrovinky) způsobuje v těle záněty, které mohou způsobit, že kůže stárne mnohem rychleji.“
Další studie zkoumala souvislost mezi stravou bohatou na cukr a tím, jestli má nějaký vliv na stárnutí pokožky. Ukázalo se, že ti lidé, kteří si sladké nedokážou odpustit, zdánlivě stárnou mnohem rychleji, než ostatní.
„V důsledku takové stravy tkáně tuhnou a stávají se neflexibilními. Kůže je tvrdší, povislejší a vrásky se těmto lidem tvoří častokrát předčasně,“ dodává Williamsová.
Mléko s rozumem
Strava s vysokým obsahem mléka může pro změnu zvyšovat hladinu hormonů v krvi, které přispívají k tvorbě akné. To tvrdí profesor Nicholas Lowe, dermatolog z Londýna. „Máme důkazy o tom, že při nadměrné konzumaci nerafinovaného cukru, sladkostí, mléčné čokolády a nerafinovaných sacharidů dochází ke zvýšenému výskytu akné.“
Lékař dále poukazuje na fakt, že když se u pacientů trpících lupénkou, kožními ekzémy, nebo vážnými formami akné vysadí příjem rafinovaných cukrů a mléka, nebo se rapidně sníží, jejich problémy se v některých případech zlepšují. „Změna stravy může v mnoha případech zmírnit kožní problémy,“ dodává.
Pokud chcete udržet stabilní hladinu cukru v krvi, snížit počet pupínků a riziko předčasného stárnutí kůže, doktorka Williamsová doporučuje vyhnout se potravinám obsahujícím škrob, ale například také omezit příjem pečiva, a to i celozrnných verzí. Místo toho doporučuje jíst bílkoviny, jako hovězí, jehněčí, kuřecí maso a ryby s velkým množstvím čerstvé zeleniny.
Plody bohaté na antioxidanty
„Vyhněte se sladkému a tropickému ovoci. Jezte ho s mírou. Výjimka platí u lesních plodů, borůvek, malin a všech bobulí, které jsou bohaté na antioxidanty. Ty jsou v boji proti stárnutí pokožky velmi účinnými pomocníky.“
I strava s nízkým obsahem tuku může sabotovat snahu o zdravou pokožku. Můžete potkat někoho, kdo je velmi štíhlý, a je na nízkotučné dietě s velkým přísunem vody, ale stejně vypadá neduživě, a ani jeho pokožka na tom není o moc lépe.
„Nedostatek tuku ve stravě způsobuje, že pokožka nedokáže udržet vodu a ta se z ní postupně vypařuje. To zejména v případě klimatizovaných nebo vytápěných prostředí,“ vysvětluje doktorka Nirdoshová.
Proto doporučuje jíst dobré tuky, jako je kokosový olej (na vaření, pečení i smažení), ořechy, avokádo a tučné ryby. Tyto potraviny obsahují základní tuky, které vytvářejí ochranný povrch okolo kožních buněk a zabraňují unikání vody z pokožky.
Rajčata pro lepší odolnost pokožky
Výzkum univerzity v Manchesteru dokonce prokázal, že některé potraviny zvyšují přirozenou ochranu proti škodlivosti slunečních paprsků.
„Pokud člověk pravidelně konzumuje rajčata a výrobky z nich, jeho kůže je mnohem méně náchylná ke spálení,“ vysvětluje Tamara Griffithsová z nadace British Skin Foundation. Je to díky obsahu lykopenu, který se v rajčatech vyskytuje.
Existuje tedy nějaký stravovací styl, kterým je možné dodržet všechny tyto zásady zdravé a krásné pokožky, přirozeně odolnější vůči okolním vlivům? Ano, shodují se odborníci. „Pravděpodobně je to středomořská strava,“ říká Griffithsová.
Ta je bohatá na omega-3 mastné kyseliny a přirozeně se vyskytující antioxidanty ve všech zeleninových přílohách. Je tedy pravděpodobně úplně nejlepší pro zdraví pokožky.