Hlavní obsah

Podzim může zhoršit kondici kardiaků

Právo, Václav Pergl

Podzimní počasí může u mnohých kardiaků vyvolávat depresivní stavy, které zhoršují jejich kondici. Právu to řekl v průběhu páteční pražské kardiologické konference, na níž se sešlo pět set kardiologů z celé země, primář kardiologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce Petr Neužil. Právo je mediálním partnerem uvedené konference.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Při bolesti na hrudi je lepší nečekat a volat rychlou záchrannou službu. Je to cesta k záchraně života,“ uvedl. Dodal, že změna počasí, která přichází po letních měsících, se může projevit změnou metabolických procesů a vede i k akceleraci negativních projevů, jako je změna hospodaření s vodou, což ovlivňuje vnitřní prostředí organismu.

„Depresivní charakter počasí pak často vede k vyšší konzumaci alkoholu, vyššímu příjmu jídla, tedy kalorií, a k vykouření více cigaret. To spolu se stresem negativně ovlivňuje celkový stav kardiaka a může vést k vážným potížím,“ sdělil Neužil.

Příznaky nemocí srdečních chlopní lidé přehlížejí

Zdraví

Při infarktu rozhoduje čas

Dodal, že česká kardiologie má propracovaný systém péče o pacienta, ale vždy záleží na čase, za jak dlouho je pacientovi s infarktem poskytnuta odborná péče.

Kardiolog Josef Kautzner: Infarkt dnes přežije 95 procent pacientů

Zdraví

„Nesmíme léčit jenom postiženou srdeční tepnu nebo poruchu rytmu, musíme léčit celého pacienta,“ dodal. Podle něj je česká kardiologie právě provázaností jednotlivých složek zdravotního systému v péči o kardiaky na světové úrovni.

Setkání pacientů s lékaři

Konference zaměřená na koordinaci zdravotní péče také ukázala, že propojení nemocničních a ambulantních kardiologů v péči o nemocné přispívá i k šetření peněz ve zdravotnictví. Právě v ambulantní péči je těžiště trvalého a dlouhodobého sledování nemocného.

Na konferenci byl zvláštní blok věnován i setkání pacientů s lékaři. Ti se mohli odborníků zeptat na cokoliv ohledně onemocnění srdce a cév a také si vyzkoušet, jak by postupovali při záchraně člověka postiženého infarktem. Viděli i ukázku práce záchranářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám