Hlavní obsah

Podle odhadů je HIV pozitivních desetkrát víc než uvádí statistiky

PRAHA

Podle oficiálních statistik žilo v České republice k letošnímu dubnu celkem 922 HIV pozitivních lidí. Podle odhadů ředitele pražského Domu světla Miroslava Hlavatého by ale skutečný počet HIV pozitivních mohl být až desetkrát vyšší. Mnoho lidí podle něj o své nákaze netuší, nechodí na testy a virus šíří dál.

Článek

V historii testování se v ČR odhalilo celkem 1 101 případů HIV nakažených. 248 z nakažených onemocnělo chorobou AIDS. Z nich do dubna nemoci AIDS podlehlo 135 lidí. Jen za první čtyři měsíce tohoto roku přibylo 59 nových případů nákazy virem HIV, za celý loňský rok přitom přibylo 122 nových nositelů viru.

Nejvíce HIV pozitivních žije v Praze (441). Na druhém místě je Středočeský kraj (86) a na třetím Jihomoravský (71). Nejvíce lidí se v Česku nakazí při pohlavním styku: 31 procent při heterosexuálním a 53,8 procenta při homosexuálním styku.

Odborníci varují, že hlavně velmi mladí lidé mají tendenci podceňovat nebezpečí nákazy. Dívky se prý chrání antikoncepcí před početím, ale zapomínají na ochranu před virem HIV. "Virem se u nás nejčastěji nakazí dívky ve věku od 20 do 24 let a muži ve věku od 25 do 29 let," řekl Hlavatý.

Nejvíce lidí se v Česku nakazí pohlavním stykem: 31 procent všech nákaz pochází z heterosexuálních styků, 53,8 procenta z homosexuálních styků.

Pomoci mohou bezplatná a anonymní testovací centra

Dům světla poskytuje poradenství a azylové bydlení HIV pozitivním. Jeho stěžejní aktivitou je ale bezplatné a anonymní testování krve. "Testování považujeme za jedinou preventivní aktivitu, která je účinná, protože zamezí nevědomému šíření infekce," řekl Hlavatý.

Podle Hlavatého je chyba, že v krajích nejsou dostupná anonymní a bezplatná testovací místa. Kromě šesti AIDS center v krajích testy provádějí zdravotní ústavy. V každém kraji jsou nejméně čtyři. Neposkytují ale zároveň bezplatné a anonymní služby. Pokud lidé nechtějí zveřejnit své jméno a rodné číslo, nelze test hradit ze zdravotního pojištění. Zájemce za test zaplatí nejméně 350 korun.

AIDS centra nabízejí testy anonymně i zdarma. Z resortu zdravotnictví by se letos mělo uvolnit více než trojnásobek loňských finančních prostředků na prevenci. Peníze mají jít mimo jiné právě na zajištění testování HIV pozitivity. Cílem je podle Hlavatého obnovit síť anonymních bezplatných testovacích center tak, aby byla dostupná každému.

Podle OSN se na světě virem HIV denně nakazí 6 800 lidí, přičemž 5 700 lidí na AIDS každý den zemře. Nejvíce doléhá nemoc na subsaharskou Afriku, kde žije 22,5 miliónu lidí s virem HIV.

Reklama

Související témata:

Související články

Vakcína proti AIDS je v nedohlednu

Ročně se na výzkum viru HIV a nemoci AIDS vynaloží miliardy korun na mnoha pracovištích po celém světě. Přestože tu a tam slaví vědci alespoň malé úspěchy...

V Česku letos rekordně přibylo případů HIV

České statistiky HIV pozitivních a nemocných AIDS opět lámou rekordy. Jen za první čtyři měsíce tohoto roku přibylo 59 nových případů nákazy virem HIV. Loni...

Výběr článků

Načítám