Hlavní obsah

Pesimisté umírají v průměru o dva roky dříve. Široký úsměv vám ale delší život nezaručí

Novinky, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte tendenci vidět věci černěji, než se na první pohled jeví, můžete si tím podle nové studie zkrátit život v průměru až o dva roky. Pesimisté totiž podle zjištění australských vědců umírají častěji na kardiovaskulární onemocnění či jiné choroby. Široký úsměv na rtech či nasazené růžové brýle ale také delší život nezaručí, výzkumníci spojitost mezi optimismem a úmrtností nepotvrdili.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Pesimismus dlouhému životu nenahrává. Ilustrační foto

Článek

Důvod, proč si škarohlídi svým postojem mohou zkrátit život, může být podle týmu vědců z australského QIMR Berghofer Institute ten, že lidé s výrazně negativním postojem mají častěji tendenci zanedbávat své zdraví a nenásledovat rady zdravotníků.

„Pesimisté si mohou například myslet, že nemá žádný smysl dodržovat doporučení k stravování či cvičení a podobně,“ nabídl vysvětlení pro ABC Australia vedoucí studie John Whitfield s tím, že nevěří, že by pesimismus byl spouštěčem nemocí či naopak.

Barbora Černošková: Úsměv z módy nevyjde nikdy

Styl

Jeho tým zkoumal dotazníky od 3000 respondentů starších 50 let, a to z let 1993 až 1995. Respondenti v nich měli za úkol označit, do jaké míry se ztotožňují s výroky typu: „Jsem stále optimistický/á ohledně mé budoucnosti“, nebo „Pokud se mi něco může pokazit, určitě se to pokazí.“

Výsledky tehdejších dotazníků nyní výzkumníci srovnali s úmrtními statistikami v následujících letech. Tým zjistil, že lidé, kteří zastávali silně negativní postoje, častěji umírali na kardiovaskulární nemoci či jiné choroby. Například u rakoviny se však souvislost nepotvrdila.

Nedostatek spánku negativně ovlivňuje naši hmotnost, náladu, paměť i chování

Zdraví

Studie také nepotvrdila, že by deprese či jiné poruchy nálady ovlivňovaly vztah pesimismu s úmrtností. A překvapivě pak vědci nezjistili ani to, že by optimismus měl vliv na úmrtnost.

Lidé, kteří na svět nahlížejí růžovými brýlemi, si tak zřejmě tímto svým postojem stejně život neprodlouží. Nicméně si ho alespoň nezkrátí.

Pokud ale svůj životní optimismus spojí s radostí z pohybu a zdravého životního stylu, pak se zřejmě delšího života skutečně dočkají.

Reklama

Související články

Koření, které podporuje zdraví a dlouhověkost

Různé druhy koření jsou nejčastěji přidávány do rozličných pokrmů pro zlepšení či zvýraznění chuti či vůně. Od dávných dob jsou ale také mnohé z nich využívány...

Výběr článků

Načítám