Hlavní obsah

Paracetamol - skrytý zabiják, jenž číhá v každé domácnosti

Novinky, Dana Sokolová

Přípravky obsahující paracetamol patří mezi nejoblíbenější léky hojně užívané proti bolesti, jež má doma téměř každý. Jen málokdo si ale uvědomuje, že jejich nadměrné užívání může způsobit závažné poškození jater. O tom, že paracetamol může být skutečně nebezpečný, vypovídá i příběh dvacetileté svobodné matky, jež zemřela loni v srpnu v Británii na akutní selhání jater, které způsobila otrava paracetamolem.

Foto: Profimedia.cz

Léky obsahující paracetamol patří mezi nejoblíbenější léky hojně užívané proti bolesti.

Článek

Desiree Phillipsová se zotavovala z operace nezhoubných nádorů v prsou. Pro neustálé bolesti užívala vysoké dávky paracetamolu - za den snědla více jak osm tablet (s obsahem 500mg paracetamolu), což je doporučená maximální dávka.

Po předávkování léky Desiree upadla do bezvědomí. Následně v nemocnici podstoupila transplantaci jater, která ale nebyla úspěšná.

Paracetamol v těle vyrábí vedlejší produkt známý jako NAPQI, který napadá játra. Postupně se v těle hromadí, až může způsobit předávkování. A případ Desiree poukazuje na tu skutečnost, že riziko toxicity je skutečně vysoké. Navíc po předávkování paracetamolem nemusí nemocní vykazovat až 24 hodin žádné příznaky. Proto se na danou skutečnost obvykle přichází pozdě a tedy v čase, když už je šance na uzdravení minimální.

Odborníci varují širokou veřejnost. Mnozí lidé vědí, že nadměrným pitím alkoholu dochází k poškození jater, ale už si neuvědomují, že to samé si mohou způsobit i nadměrným užíváním obyčejných léků proti bolesti. Navíc nejčastější příčinou akutního selhání jater v Británii není alkohol, ale právě paracetamol.

Vše je o dávkování. Pokud lidé budou dodržovat doporučené dávkování uvedené v příbalovém letáku, pak se selhání jater obávat nemusí.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepším lékem na bolest je smích z břicha

Smích léčí a podle vědců i ta největší bolest výrazně ustoupí, pokud se člověk od srdce upřímně zasměje a nejlépe rovnou hluboko z břicha. Při takovém trápení...

Migréna trápí až milión dospělých Čechů

Migrénou, tedy velmi silnými záchvaty bolesti hlavy, které jsou až kruté, trpí v Česku zhruba jeden milión dospělých lidí. Právu to sdělila doktorka Markéta...

Výběr článků

Načítám