Hlavní obsah

Padesátníci by neměli podceňovat rakovinu prostaty

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Muži, kteří dosáhli věku padesáti let, by měli docházet na preventivní prohlídky prostaty. Vyšetření by měli podstoupit rovněž mladší muži, jejichž příbuzní rakovinou prostaty onemocněli. V pondělí to doporučila vědecká rada ministerstva zdravotnictví.

Foto: archiv autora

Léta spolupracoval Frank Towen právě s Helenou Vondráčkovou, které postavil řadu choreografií.

Článek

"Pokud se nádor zachytí včas, to znamená, že se nerozšířil mimo prostatu, je vyléčitelný. Pokud přestoupí už jinam, je pouze léčitelný. Proto je snaha zachytit onemocnění v ranném stádiu, kdy je naděje, že pacient bude vyléčen," řekl novinářům v pondělí profesor Jan Dvořáček, předseda vědecké rady a přednosta urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

Rakovina prostaty nejvíce ohrožuje muže od padesáti let výše. Pokud však už v rodině někdo toto onemocnění měl, může se u mužských potomků vyskytnout dříve.

Podle profesora Dvořáčka bylo loni hlášeno 2722 nových případů rakoviny prostaty a 1327 mužů na tuto nemoc zemřelo.

Dvořák: Věříme, že pojišťovny budou vyšetření hradit

"Včasným záchytem chceme tato čísla snížit. Zatím není ještě jasné, zda pojišťovny budou toto vyšetření, které přijde zhruba na 70 až 600 korun na osobu, hradit, ale věříme, že ano," řekl Dvořáček.

Dodal, že operace karcinomu vyjde na 35 tisíc korun, ozáření na 80 tisíc korun a léčba rozvinuté rakoviny prostaty dokonce na 100 tisíc korun.

"Včasným záchytem bychom i tato čísla mohli podstatně snížit. Věřím, že informovaní muži, tedy ti, kteří o onemocnění něco vědí, by se na preventivní vyšetření dostavili," uvedl Dvořáček.

Reklama

Související témata:

Související články

Na prostatu i proti infarktu

Dýňová semínka, která měl rád například slavný zpěvák a skladatel John Lennon, doporučují odborníci jako užitečnou prevenci proti zbytnění prostaty....

Výběr článků

Načítám