Hlavní obsah

Osmnáctileté dívce kvůli nemoci vypadávají zuby

Novinky, bok

Osmnáctiletá Linzi Grantová si místo pohodového života prožívá doslova peklo. Trápí ji problémy se zuby, a to velmi vážné. Nejspíš kvůli cukrovce se jí doslova rozpadají nebo vypadávají celé zuby. Jediná léčba v jejím případě spočívá ve vytržení zbývajících zubů a nahrazení implantáty.

Foto: Profimedia.cz

Zdravý a krásný chrup je snem každé ženy. Osmnáctiletá Linzi bohužel to štěstí nemá. Ilustrační foto

Článek

Linzi, která pracuje v mateřské škole, kvůli svému zdravotnímu stavu prožívá podle svých slov muka. Místo krásného a zdravého chrupu, kterým by se mohla pyšnit, má v ústech nevzhledné díry po zubech, které jí již vypadaly, nebo olámané pahýly, které se budou muset vytrhnout.

Její doslova rozpadající se chrup je navíc příčinou řady infekcí, které způsobuje zanícení postižených míst. V osmnácti letech tak dospěla k tomu, že musí jíst pouze kojeneckou stravu, uvádí Dailymail.

Jedinou možnost pro krásný chrup u dívky představují implantáty, které ale spadají do kosmetické stomatologie, tudíž si je bude muset sama uhradit. A částka nebude nijak malá, v přepočtu to dělá něco přes šest set tisíc korun za všechny zuby.

Cukrovka jako příčina?

Lékaři se domnívají, že hlavní příčinou problémů je u Linzi cukrovka 1. typu, kterou jí diagnostikovali již v dětském věku. „Nejhorší na tom je, že na mě lidé pokřikují, že mám ošklivé zkažené zuby. Jejich zírání a urážky jsou ponižující,” uvedla v jednom z rozhovorů.

„Nechci v osmnácti skončit s protézami, ale vypadá to, že nebudu mít na výběr. Stačí i sebemenší kýchnutí a zuby se mi lámou a vypadávají,” dodala.

U zubařů je Linzi od útlého dětství jako doma. Kvůli brzké diagnóze cukrovky chodila již v dětství k odborníkům pravidelně každé čtyři měsíce. Až do 14 let se u ní ale závažnější problémy neobjevily ani neměla mnoho kazů. Proto byla o to více překvapena, když se u ní po čase začala objevovat výrazná bolestivost zubů.

„Seděla jsem doma u televize a doslova jsem cítila, jak se mi zuby rozpadají..."

Lékaři jí tehdy zjistili, že problémy způsobují citlivé nervy v blízkosti zubních kořenů. Některé nervy jí tedy odstranili. Nedlouho nato se však dívce začaly zuby rozpadat. „Seděla jsem doma u televize a doslova jsem cítila, jak se mi zuby rozpadají, bylo to děsivé. Neustále jsem kvůli tomu brečela,” popsala nepříjemné zážitky.

Urgentně proto navštívila lékaře, který postižené zuby opravil a vzniklé otvory zadělal. To ale mělo za následek otékání dívčiny tváře, protože se jí pod částečně opravenými zuby začala hromadit krev a hnis kvůli infekci.

Aktuálně má vytrhnuté tři zuby, situace se ale nadále zhoršuje a lékaři dívku  varovali, že pokud se nenajde rychle nějaká léčba, přijde postupně o všechny zbývající zuby. „Nejhorší na tom je, že i někteří lékaři tvrdí, že jen cukrovka za to nemůže. Dávají mi najevo, že si za to můžu sama, protože prý jím sladké a piju nevhodné nápoje. Ale to všechno právě kvůli cukrovce v jídelníčku nemám. Musí za tím být ještě něco jiného, nikdo mi ale nevěří,” dodala dívka.

Ketonová acidóza 

Kvůli svému stavu byla dívka již několikrát hospitalizována, když u ní opakující se infekce spustily tzv. diabetickou ketoacidózu (DKA). Jde o život ohrožující komplikaci, kdy kvůli vážnému nedostatku inzulínu tělo nemůže využít glukózu k tvorbě energie, a  začne tak rozkládat jiné tělesné tkáně jako alternativní zdroj energie.

Ketony, které jsou vedlejším produktem tohoto procesu, jsou jedovaté chemikálie, které způsobují v těle překyselení – acidózu. U Linzi se to projevuje vypadáváním zubů, v důsledku stresu a postupujících problémů jí bylo také zjištěno částečné postižení srdce a ledvin.

„Bohužel je známo, že u osob s vážnou formou cukrovky existuje výrazné riziko a náchylnost k ústním infekcím. Cítíme s touto pacientkou a snažíme se najít co nejlepší řešení, jak její zdraví zlepšit,” uvedl k celé situaci mluvčí britské Národní zdravotní služby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám