Hlavní obsah

Ohrožují levné uzeniny naše zdraví?

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě si na výletech nebo u táboráků dopřáváme daleko častěji buřty, klobásy, případně párky opečené nad ohněm. Mezi lidmi se traduje, že tyto levné uzeniny mohou způsobit rakovinu zažívacího traktu, speciálně pokud mají od ohně zčernalou kůrku, nebo i maso. Je to pravda?

Článek

Většinou není. Jedna dvě takové uzeniny za měsíc ublíží málokomu. Jiné je to u lidí, kteří jedí uzenin hodně. Pro jejich organismus představují třeba lehce ohořelé špekáčky větší zátěž. Tím spíš, jestli jde o lidi starší, kteří obvykle zápolí s řadou chorob nebo zdravotních potíží. Jakákoli další zdravotní rizika pro ně představují větší nebezpečí a hůř je i zvládají.

"V každém případě je dobré alespoň to, když z uzeniny odkrojí zčernalé časti a nebudou je jíst," zdůrazňuje doc. ing. Jana Dostálová, CSc., z Fóra zdravé výživy. "Obsahují totiž látky, které skutečně dokážou být rakovinotvorné." Také lidem doporučuje, aby špekáčky a další uzeniny opékali spíš na grilu než nad přímým ohněm. Tuk, který z uzenin skapává, je při tom potřeba odvádět tak, aby nepadal do ohně. Jinak se spálí a čpavý kouř stoupající vzhůru, tedy zpátky na uzeninu nebo maso, pak obsahuje další látky rizikové pro naše zdraví.

Zákeřné tuky

To, co bývá na uzeninách nebezpečné pro většinu lidí, však obvykle není prázdninové opékání buřtů nebo rožnění či grilování uzenin. Rizikové je na nich především vysoké procento živočišných tuků. Pokud jich jíme hodně, přispívají ke vzniku:

* obezity

* vysokého cholesterolu

* kornatění cév

* kardiovaskulárních potíží

* rakoviny žaludku nebo tlustého střeva a řady dalších chorob.

Češi mají uzeniny velice rádi. Jedí jich dvakrát víc, než je evropský průměr, a čtyřikrát tolik než třeba Britové. V Evropě jsou před námi pouze Maďaři.

Příliš mnoho soli

Rizikový je v uzeninách také vysoký obsah soli. Té konzumujeme mnohem víc, než bychom měli. Doporučená denní dávka je 5-7 g soli. Lidé ve střední Evropě jí jedí kolem 15 g denně.

Příčinou není jen přílišné solení. Ale také to, že jíme hodně potravin, které obsahují skrytou sůl. Uzeniny jsou pouze jednou z nich. Mezi ty další patří například:

* chipsy a slané arašídy,

* instantní polévky, slanečci a konzervované potraviny

* kyselé okurky a kyselé zelí

* sýry

Přílišné solení je přitom jednou z hlavních příčin vzniku vysokého tlaku. Tím u nás trpí zhruba třetina populace. Správně léčený ho má jen 20-25 %. Důsledkem je, že více než polovinu všech úmrtí způsobí infarkty, mrtvice a další srdečně-cévní choroby. Zejména u mrtvic je hypertenze nejvážnější rizikový faktor.

Levné uzeniny? Hodně náhražek!

Řada lidí si také myslí, že výrobci dávají do levných uzenin nekvalitní, a tedy zdraví škodlivé suroviny. Je potřeba zdůraznit, že všechny použité ingredience musí být z hygienického hlediska zdravotně nezávadné. Jinak by výrobce riskoval trestní stíhání, a to je pro něj přehnané riziko.

Jiná věc je, že řada výrobců rozemílá do levných uzenin co nejméně lepších druhů mas a co nejvíce těch hodně levných spolu s náhražkami. Co se tím rozumí? Kvalitního masa je v levné uzenině 7-60 %, ale někdy také vůbec žádné, záleží na typu a označení uzeniny. Vedle toho obvykle obsahuje:

* podkožní tuk

* mouku z obilí nebo ze sóji

* strojně oddělené maso, tedy maso separované tlakem z mezikostních prostorů skeletu drůbeže

* rozemleté kůže

* vodu, koření, konzervační a další látky.

Některé lidi možná zarazí rozemleté kůže. Ale třeba zrovna ty obsahují kolagen důležitý pro dobrý stav pleti stejně jako pro dobrou funkci měkkých tkání nebo kloubů.

Stále častěji chceme kvalitu

Stále více lidí kupuje podle výzkumů kvalitní uzeniny. Tedy zejména uzená masa a šunky. U těch kvalitních používají výrobci nejen vhodné maso, ale také do nich nedávají chemické konzervační látky nebo látky, které zvýrazňují chuť (takzvaná éčka).

To, že roste konzumace těchto kvalitních uzenin, je docela dobrá zpráva pro nás i pro odborníky na výživu. Protože obsahují kolem 10 % živočišných tuků a v případě kvalitních šunek i méně. "V uzeninách typu párků, špekáčků a měkkých salámů dosahuje obsah tuku běžných hodnot 35-50 % a v trvanlivých salámech až 55 %," říká Jan Katina z Českého svazu zpracovatelů masa.

Jinak informaci o obsahu tuků a dalších látek by měl výrobce uvádět na obalu svého výrobku. Je logické, že ti, kteří mají hodnoty dobré, je na něm rádi uvedou. A naopak. Ti, co mají špatné svědomí, pokud jde o kvalitu jejich výrobků, se přesnými údaji radši chlubit nebudou. U výrobků, které nejsou zabalené, by měl potřebné údaje znát prodavač. Spousta z vás se nad tím logicky pousměje. Právem, protože většina prodavačů je znát nebude. "Ale ze zákona tuto povinnost skutečně mají," potvrzuje Jan Katina.

RIZIKO PRO DĚTI
Odborníci na výživu nedoporučují rodičům to, aby dávali uzeniny příliš často malým dětem. Nejen proto, že pro ně nejsou zrovna ideální potravinou. Ale hlavně proto, aby si nezvykaly na jejich výraznou chuť.
"Může se pak totiž snadno stát, že začnou odmítat chuťově méně výrazné, ale z hlediska zdraví mnohem vhodnější potraviny, třeba mléčné výrobky," říká docentka Jana Dostálová z Fóra zdravé výživy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám