Hlavní obsah

Odvrácená tvář štíhlosti aneb Když za hubnutím stojí závažné onemocnění

Novinky, das

Osmadvacetiletá Jemma Doranová oblékala velikost 52 a jejím jediným přáním bylo zhubnout. Změnila jídelníček, začala intenzívně cvičit, a zatímco kila šla obrovskou rychlostí dolů, její sebevědomí rostlo do výšin. Jemma se cítila úžasně. Ani ne po roce ale přišlo vystřízlivění. Za hubnutím nestálo vlastní úsilí, ale nevyléčitelná forma rakoviny. Dnes má Jemma velikost 36 a dala by cokoli za kila navíc.

Foto: Profimedia.cz

Jemma Doranová si dnes uvědomuje, jak moc jí touha po dokonalé postavě ublížila.

Článek

Všem ženám nyní vzkazuje, aby přemýšlely nad tím, co je pro ně nejdůležitější, zda krásná postava, dokonalý vzhled, anebo prostě radost ze života a zdraví.

Jemma trpěla rakovinou mandlí, bohužel příznaky v podobě výrazného hubnutí přičítala vlastní touze po zhubnutí, a proto na onemocnění přišla až v okamžiku, kdy se nemoc stala neléčitelnou.

„Lékaři mi řekli, že pro mě již nedokážou nic udělat. Kdybych nedržela dietu, pak bych s největší pravděpodobností na nemoc přišla včas, jenže já jsem veškeré příznaky nemoci přičítala úspěchu diety. Navíc shozená kila mne dostávala do takové euforie, že jsem bagatelizovala i prvotní bolesti v krku, stejně jako můj praktický lékař, který mé symptomy přičítal klasické angině a nasadil mi antibiotika,“ svěřila se Daily Mailu Jemma.

Foto: Profimedia.cz

Jemma Doranová v době než začala hubnout.

Antibiotika zprvu zabrala, a tak se i nadále Jemma radovala z nákupů nového oblečení. Bolesti v krku se ale opět vrátily, lékař opět zvolil antibiotika a léčbu jimi ještě několikrát zopakoval. Jemmu uklidňoval tím, že pravděpodobně chytila nějakou infekci či mononukleózu. Do poslední chvíle nikoho ani nenapadlo, že by se mohlo jednat o rakovinu, a to ani tehdy, kdy kvůli oteklému krku volala matka Jemmy záchranku.

Diagnózu potvrdil až po několika měsících otorinolaringolog, který okamžitě doporučil Jemmě ozařování a chemoterapii. Bohužel tato léčba u Jemmy nezafungovala, což lékaři zjistili v okamžiku, kdy se jí objevil na krku viditelný nádor, což byl pro lékaře důkaz metastáz. Ty posléze prokázalo i vyšetření. Nádor metastazoval do pravé plíce a prsní kosti. Lékaři se ještě snažili rakovinové bujení zastavit speciálními léky, ale ani ty bohužel nezabraly.

Ačkoli lékaři v Británii byli přesvědčeni, že Jemmě již nedokáže nic pomoci, ona se nevzdala a bojuje za svůj život ze všech sil. Nyní podstupuje speciální léčbu v Německu a stále věří, že nemoc porazí. Paradoxně dnes dělá vše proto, aby už více nezhubla, a tak drží speciální dietu bohatou na tuky.

Rakovina mandlí patří mezi méně časté onkologické onemocnění krku a hlavy. Je spjata s virovou infekcí papilomavirů (HPV, a tedy virů způsobujících i rakovinu děložního čípku). Hlavními rizikovými faktory jsou u tohoto onemocnění také kouření a pravidelné pití většího množství alkoholu, i když to není pravidlem, jelikož Jemma je nekuřák a abstinent. Pokud je onemocnění odhaleno včas, léčba probíhá formou chirurgického odstranění mandlí, radioterapií a chemoterapií.

Nejčastější příznaky rakoviny mandlí

  • Bolest v zadní části ústní dutiny, které se nehojí
  • Mandle jsou na jedné straně větší
  • Krev ve slinách
  • Bolest v ústní dutině 
  • Obtížné žvýkání, polykání nebo mluvení
  • Přetrvávající bolest v krku
  • Problémy s konzumací citrusů (plodů i šťáv)
  • Silná bolest ucha
  • Zápach z úst
  • Hubnutí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám