Hlavní obsah

Nekuřácké prostředí šetří životy, čas a peníze

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nekuřácké pracovní prostředí šetří životy zaměstnanců, jejich pracovní čas a podniku i peníze. Proto vznikl i program Nekuřácký podnik. Ten ve středu představila novinářům Česká koalice proti tabáku.

Foto: Vratislav Konečný

Českokrumlovské kláštery

Článek

"Kuřáci, kteří jsou informováni a užívají vhodnou léčbu, mají více než dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se jim povede přestat kouřit," řekla doktorka Kateřina Langrová, ředitelka koalice. Dodala, že podnik Kostal, který zavedl nekuřácké pracovní prostředí v celém areálu od ledna letošního roku, by v tom mohl být příkladem ostatním.

V podniku pracuje asi 1200 zaměstnanců, zabývají se výrobou pro automobilový průmysl a polovina z nich kouří. Od září loňského roku mezi ně chodili medici a pracovníci poradny pro odvykání kouření. V současné době zde platí zaměstnavatel zájemcům kurzy odvykání kouření, provoz poradny pro odvykání kouření a přispívá na náhradní nikotinovou léčbu pro závislé kuřáky. 

Platí jen čtvrtinu

"Kuřák, který se do programu zapojí, platí za náhradní léčbu čtvrtinu toho, než by zaplatil, kdyby do léčby šel sám," řekla doktorka Langrová. Odmítla ale sdělit přesnou částku s tím, že programy jsou individuální.

Jednatel společnosti Kostal doktor Jan Dressler uvedl, že většina zaměstnanců s nekuřáckým pracovním prostředí problém nemá. Dressler přiznal, že na odvykací léčbu jim podnik přispívá "v řádu statisíců korun." Na dotaz, co podnik nabídne těm ostatním, kteří jsou nekuřáci, řekl, že "čistší pracovní prostředí."

Hlasujte v anketě pod článkem:
Domníváte se, že by každé pracoviště mělo být nekuřácké?

Podnik bude sledovat, kolik kuřáků chodí v pracovní přestávce kouřit před bránu závodu a medici pak vyhodnotí vlastní odvykací program.  

Nižší nemocnost

Doktorka Langrová uvedla, že pokud někteří přestanou kouřit, podniku se sníží nemocnost, zvýší produktivita práce a sníží i náklady na provoz. I když čísla z ČR chybí, v Kanadě se ukázalo, že ekonomická ztráta na jednoho průměrného zaměstnance - kuřáka, je asi 3600 dolarů ročně. Když podnik přispěje na odvykací kůru, rozhodně se mu to vyplatí.

V ČR kouří 29 procent dospělé populace a na následky kouření ročně zemře asi 18 000 lidí. Výdaje na hospitalizace v důsledku nemocí kuřáků přesahují ročně 20 miliard korun a ambulantní léčba je odhadována na sumu ještě 1,5krát vyšší.

Anketa

Domníváte se, žeby každé pracoviště mělo být nekuřácké?
Ano
85,5 %
Ne
14,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 214 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám