Hlavní obsah

Některé duševní choroby souvisí se zmenšováním mozku

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EDINBURGH

Podle nejnovější skotské studie jsou bipolární porucha či manická deprese způsobeny zmenšováním mozku. Bipolární porucha je vážná duševní choroba, při níž dochází k opakovaným výrazným změnám nálad. Léčba by se podle doktora Andrewa McIntoshe měla zaměřit na omezování ztráty šedé kůry mozkové, k níž při této nemoci dochází.

Článek

Experti z University of Edinburgh zjistili, že k největšímu úbytku šedé hmoty mozkové kůry dochází v oblastech, které jsou zodpovědné za řízení paměti, rozlišování obličeje a koordinace. Jmenovitě v hippocampu, závitu světského lalůčku (gyrus fusiform) a mozečku (cerebellum).

"Tohle je první studie, která prokazuje, že jak lidé s bipolární poruchou stárnou, malé množství tkáně se ztrácí v oblastech mozku, které souvisejí s pamětí a koordinací myšlenek a chováním. Množství mozkové tkáně, které se ztrácí, je větší u lidí s několikanásobnými epizodami nemoci a souvisí s poklesem v některých oblastech mentálních schopností," uvedl McIntosh.

Reklama

Související témata:

Související články

Cvičení potlačuje deprese i úzkosti

Běh parkem, hodina jógy či plavání, to vše může být stejně účinné jako lahvička s antidepresivy či anxiolytiky. Lékaři to dobře vědí, přesto stále více lidí...

Výběr článků

Načítám