Hlavní obsah

Největší riziko dovolené v tropech - nemoci přenášené hmyzem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je lákavé strávit dovolenou v exotických oblastech. Je však potřeba vědět, že při takových cestách existují mnohá rizika. Jedním z největších rizik cest do tropických a subtropických oblastí jsou nemoci přenášené hmyzem.

Foto: Profimedia.cz

Komáři, mouchy tse-tse a další hmyz jsou velkým zdravotním rizikem při cestách za hranice.

Článek

Největší riziko je po západu slunce, proto prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny Rastislav Maďar radí nezdržovat se za tmy zbytečně venku. Ochrana i tak není stoprocentní, komáři přenášející žlutou zimnici a mouchy tse-tse přenášející spavou nemoc jsou aktivní přes den. Pakomár přenášející leishmaniózu útočí při západu slunce a za svítání.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Rastislav Maďar na on-line chatu

"Doporučuje se nosit oblečení ze světlé látky, košile s dlouhými rukávy, dlouhé kalhoty, ponožky, případně i šátek na krk. Tmavé barvy hmyz přitahují," píše docent Maďar v publikaci Ochrana zdraví na cestách. Odborné znalosti doplnil zkušenostmi z cestování po více než 60 zemích.

Oblečení z tenkých látek, které by hmyz snadno probodl, radí lékař impregnovat přípravky, které hmyz odpuzují.

"Celonoční ochranu v uzavřené místnosti zajistí hořící vykuřovače ve formě spirály vyrobené z insekticidních látek, případně odpařovače insekticidů na baterii nebo elektrický proud," radí lékař.

Vlastní moskytiéra je výhodná

Cirkulující vzduch brání létání hmyzu, a tak stropní ventilátory rotující celou noc pomáhají proti komárům. Okna a dveře ubytovacích zařízení mají být zavřeny ještě před zahájením jejich aktivity, tedy před západem slunce, nebo je nutno zakrýt okna hustými sítěmi.

Foto: Profimedia.cz

Moskytiéry na prodej na trhu v indické vesnici Anjuna

Ochranné postelové sítě mají být instalovány rovněž před setměním. Je nutno zkontrolovat, zda síť není děravá. Pokud se spáč o postelovou síť v noci opírá, hrozí, že komár prostrčí přes očko sosák a bodne ho. Ve vysoce rizikových oblastech je lepší impregnovat sítě látkou, která hmyz odpuzuje. Hotely v malarických oblastech poskytují hostům sítě. Jejich kvalita může být sporná, proto Maďar radí přinést si vlastní moskytiéru.

Při delším pobytu v rizikových oblastech je podle něj nutno chránit sítí i všechny vodní nádrže, například sudy s pitnou vodou. Je nutno zamezit přístupu much, švábů a dalšího hmyzu k potravinám. Potraviny by měly být v chladničce nebo na místě pro hmyz nepřístupném.

Chránit se před dotěrným hmyzem se dá i přírodní cestou. Některé druhy rostlin ho svou vůní odpuzují, jako bazalka, rozmarýn, šalvěj, máta nebo majoránka. Tyto rostliny bývají vysazeny u vchodů do restaurací. Lze také potřít oblečení citronovou šťávou nebo octem, nalít do misky eukalyptový olej nebo nahřívat pomerančovou a citronovou kůru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám