Hlavní obsah

Největší mýty o ženském těle

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženské tělo je líbivým námětem mnohých spekulací či tajemství. Koluje o něm také řada nesmyslných a vědecky nepodložených mýtů. Věříte, že lékař bezpečně pozná pannu? A co menstruace, může při ní žena otěhotnět? Čtěte dál a podívejte se, kde je pravda.

Foto: Profimedia.cz

O ženách a jejich tělech koluje spousta nesmyslných a vědecky nepodložených mýtů.

Článek

Mýty a polopravdy objasňoval doktor Aaron Carroll z univerzity v Indianě, spoluautor knihy „Nepolykejte žvýkačku! Mýty, polopravdy a naprosté lži o lidském těle a zdraví.”

Ženy při menstruaci nemohou otěhotnět

„Je velmi nepravděpodobné, aby žena otěhotněla během menstruace, jenže pokud jde o těhotenství, nic není nemožné,“ říká doktor Aaron Caroll z university v Indianě.

Jakmile se sperma dostane do ženy, je schopné přežít klidně i týden. K ovulaci může dojít brzy po, nebo dokonce v průběhu menstruačního cyklu a tím se dává trpělivým spermiím šance na úspěch, píše server Live Science. „Brát menstruaci jako antikoncepční přípravek se nemusí vždy vyplatit,“ upozorňuje Caroll.

Menopauza výrazně utlumuje sexuální apetit

„Málo platné, sex je pro mladé lidi, po menopauze je to už proti přírodě. Je to smutné, ale je to realita,“ myslí si stále ještě spousta žen. Tuto domněnku vyvrací komplexní studie o sexuálních zvyklostech ve Spojených státech, provedená v roce 1994 doktorem Edwardem Laumannem. Ta dokázala, že si zhruba polovina žen přes padesát užívá sex několikrát měsíčně a s menopauzou si nedělají starosti.

„Zatímco návaly horka a celková nepohoda mohou ženu na nějaký čas od sexu odradit, neexistuje přímá souvislost mezi menopauzou a sexuálními touhami,“ tvrdí doktorka Vreemanová.

Antibiotika omezují účinek antikoncepce

"Nejhorší je, že tomu mnoho lékařů opravdu věří,“ podivuje se Carroll. Samotné antikoncepční pilulky selžou zhruba v jednom procentu případů, a pokud k nim přidáte antibiotika, výsledek bude stejný.

Možnou výjimku tvoří jen rifampicin. To je antibiotikum předepisované na tuberkulózu. Rifampicin totiž snižuje hladinu hormonů, které uvolňují antikoncepční přípravky. Ale jestli je účinek dostatečně velký, aby se zvýšilo riziko těhotenství, není jasné. Doktor Carroll se domnívá, že za mýtus o antikoncepci a antibiotikách může právě rifampicin.

Ženy a muži potřebují spát stejně dlouho

Ženy, které spí pět a méně hodin denně, jsou dvakrát náchylnější k onemocněním spojeným s vysokým tlakem než ženy, které spí sedm a více hodin. Prokázal to výzkum provedený odborníky z Warwické univerzity, kterého se v roce 2007 zúčastnilo přes 6000 lidí. U mužů se stejná souvislost neprokázala.

Mýtus: Lékař může zjistit, zda je žena ještě panna

Některé studie uvádějí, že ani při použití desetinásobného zvětšení nemohou lékaři s naprostou přesností určit, zda je žena sexuálně aktivní, či je ještě panna. Správně rozpoznat průnik v panenské bláně není tak snadné, zvláště když si uvědomíme, že v hymenu je otvor vždy.

"Někteří lidé si myslí, že panenská blána před prvním stykem vagínu zcela uzavírá, ale to prostě není pravda,“ konstatovala doktorka Vreemanová. „Ve výjimečných případech, kdy je vagína uzavřená, se menstruační krev vylévá do dělohy a způsobuje tak vážné zdravotní problémy,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět mýtů o mužích, ženách a sexu

Ani oblast sexu není imunní vůči vzniku pověr a mýtů. A tak už nás nepřekvapí například tvrzení, že muži myslí na sex více než ženy a chtějí vyzkoušet více...

Největší mýty o lidském mozku

Mozek je jedním z nejúžasnějších orgánů v lidském těle. Ovládá celý náš centrální nervový systém a zahrnuje zhruba 100 miliard neuronů. Mnozí možná namítnou,...

Pět největších mýtů o mužském těle

Všichni už jste je určitě slyšeli. Staré mýty, které někteří lidé stále považují za fakta a nenechají si je vyvrátit. Myslíte, že po oholení rostou vousy...

Výběr článků

Načítám