Hlavní obsah

Nejčastější problémy při intimní hygieně

Právo, Petr Veselý

Výtoky a svědění v pochvě bývají nejčastějším důvodem návštěvy gynekologa. Jejich příčinou jsou bakteriální a kvasinkové infekce. Ženy se obvykle nenakazí v bazénech nebo díky přehnanému mytí intimních míst, jak se často píše v ženských časopisech, ale při pohlavním styku. A v létě jsme sexuálně velmi aktivní...

Článek

Gynekoložka vysvětlila pacientce, že příčinou jejího výtoku je bakteriální infekce. Tu bude nutné léčit antibiotiky. Současně s ní se musí léčit i manžel, který se podle všeho také infikoval. Druhý den se žena objevila v ordinaci znovu. Vysvětlila lékařce, že by potřebovala ještě jedna antibiotika. Pro svého přítele. Gynekoložka si překvapeně prohlížela tu plachou nenápadnou ženu, do které by nikdy neřekla, že by mohla mít přítele. Ale uznala, že k léčbě má racionální přístup.

Zbytečně přehnané představy o čistotě

MUDr. Eva Outlá-Mazánková byla třetím gynekologem, se kterým se sedmnáctiletá studentka gymnázia snažila vyřešit své potíže s výtoky. Dívku trápily v podstatě od té doby, co začala menstruovat. Někdy si musela vzít i dvě slipové vložky denně. Nedalo by se s tím něco dělat?

Lékařka ji vyšetřila, odebrala vzorky a poslala je na rozbor. Potvrdily to, co tušila. Dívka žádnou infekcí netrpí. Když přišla, gynekoložka jí ukázala výsledky a snažila se jí vysvětlit, že její čirý výtok bez jakéhokoliv zápachu je vlastně přirozená sekrece pochvy, která je paradoxně projevem jejího zdraví a hormonální zralosti, ne potíží.

Dívka se na ni dívala nedůvěřivě. Pro doktorku Mazánkovou to nebylo nic mimořádného. U řady žen se setkává s tím, že to trochu přehánějí s ideály čistoty a krásy, které jim sugerují reklama nebo některá média. Proto bývá důležité citlivě jim vysvětlit, co je normální a co ne. Některé to přijmou, některé bohužel ne.

Riziko kolem menstruace

Jedna z těchto přehnaně čistotných žen přišla do ordinace s odřeným zadečkem. Když se lékařka zajímalo o to, co se stalo, zjistila, že si žena drhla oblast intimních míst žínkou tak důkladně, až se odřela.

V novinách se hodně píše o tom, že jednou z příčin kvasinkové infekce bývá přehnaná hygiena. To je samozřejmě možné, ale rozhodně to není masový jev.

Obvykle trápí ženy se sníženou imunitou. Nebo ženy v období kolem menstruace. Zejména před měsíčky, kdy je pochva v důsledku hormonálních změn pootevřená. Proto i koupání představuje v tomto období vyšší riziko. Přehnané mydlení intimních míst nevhodnými prostředky může narušit přirozenou bakteriální flóru, která pohlavní orgány chrání před infekcemi. Ale opravdu to není příliš častý problém.

Největší nebezpečí? Nechráněný styk!

Jednoznačně nejčastější příčinou infekce je nechráněný pohlavní styk, zejména s novým partnerem. Jednak proto, že ejakulát je zásaditý a může narušit kyselé prostředí pochvy, které tvoří její přirozenou ochranu. Jednak proto, že při něm dochází k výměně bakterií, obvykle těch běžných. Adaptaci na ně mohou u ženy provázet potíže s výtokem a svěděním.

Některým ženám pomáhají obnovit normální mikroflóru v pochvě přípravky s tea tree olejem. Doktorka Mazánková doporučuje svým pacientkám spíš přípravky s laktobacily, které tam i za normální situace pomáhají udržet přirozenou bakteriální rovnováhu.

Dalšími příčinami výtoků způsobených bakteriálními nebo kvasinkovými infekcemi jsou:

  • léčba antibiotiky, po kterých dochází k přemnožení kvasinek 
  • snížená imunita 
  • pojídání příliš mnoha sladkostí a cukrů 
  • koupání v koupalištích nebo v bazénech se znečištěnou vodou, zejména v období veder, kde i v relativně čisté vodě dochází k přemnožení řady mikroorganismů 
  • špatná hygiena na toaletě, při které se zbytky stolice dostanou do okolí poševního vchodu 
  • sexuální praktiky, které nerespektují zásady hygieny Pokud dojde k infikování, změní poševní sekret svou čirou barvu (zežloutne, zezelená nebo zbělá), někdy je i nepříjemně cítit. Když si žena není jistá, může použít jednoduchý domácí test, který si koupí v lékárně. Ten určí, jestli k infekci kvasinkami nebo bakteriemi došlo nebo ne.

Léčit by ji měl lékař spíš než sedací heřmánková koupel, do níž se často dostanou zbytky stolice z konečníku, které mohou infekci ještě zhoršit.

Změnila přítele a problémy skončily

Život je někdy neuvěřitelný. Gynekoložka se snažila zjistit, proč se poštovní úřednici stále vracejí výtoky. Zkusila se s ní bavit i o sexuálních stycích. Tichá, jemná a introvertní žena přiznala, že s ní přítel praktikuje střídavě klasický a střídavě anální styk, tedy styk do konečníku. Aniž se při tom nějak chrání. Lékařka se jí pokusila vysvětlit, proč je potřeba, aby při análním styku používal prezervativ, který si při klasickém styku vymění nebo aspoň sundá. Jinak ji infikuje. Přítel však nechtěl na svých praktikách nic měnit. Žena si nakonec dodala odvahy a změnila přítele. Od té chvíle její potíže zmizely a už se nevrátily.

Případ počítačové programátorky byl spíš kuriózní. Také v jejím případě docházelo k infikování plísněmi při sexuálních hrátkách. Ukázalo se, že manžel programátorky, který nosil plnovous, má kůži pod vousy napadenou plísněmi. Jakmile se oholil a kůži přeléčil, ženiny problémy ustaly.

Zdánlivě kuriózní byl případ matky a dcery. V jejich případě se ukázalo, že příčinou trablů s kvasinkami a výtoky byl otec. Trpěl plísněmi na nohou a odmítal si takovou banalitu léčit. Ženy se pravidelně infikovaly při koupání ve vaně. Jakmile se jim podařilo přinutit otce, aby se vyléčil a o nohy dbal, bylo po potížích.

Jinak infikování plísněmi mezi členy rodiny zas tak výjimečné nebývá.

NA CO DÁVAT POZOR

MUDr. Eva Outlá-Mazánková upozorňuje, že k infikování může dojít:

  • když ženy nemění v koupelně po 3-5 dnech ručníky, ve kterých se pak množí baktérie, což se pozná tak, že jsou cítit
  • pokud si před masturbací neumyjí ruce nebo používané pomůcky
  • když málo pijí a dlouho nejdou na malou, moč pak obsahuje více baktérií, a je tedy větší riziko, že kapička, která se zatoulá k pochvě, ženu nakazí
  • pokud si oblékají kalhotky přes obuté boty
  • když nosí používané prádlo, to se týká zejména některých dívek v pubertě
  • jestliže si při menstruaci málo často vyměňují vložky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám