Hlavní obsah

Neinvazivní vyšetření, které dokáže nahradit biopsii jater

Novinky, das

Podrobné vyšetření jater dnes již není nutné ve všech případech provádět pomocí biopsie, tedy pomocí jehly vyjmout kousek tkáně jater. U více jak poloviny lidí nově postačí vyšetření speciálním ultrazvukem, tzv. elastografem.

Foto: Ikem

Elastograf měří elasticitu jaterní tkáně.

Článek

Podle všech zjištění je toto vyšetření šetrnější a přitom stejně průkazné právě jako klasická biopsie. Lékaři Institutu klinické a experimentální medicíny tak věří, že jím mohou zcela nahradit biopsii u jaterní fibrózy v důsledku léčby hepatitidy typu B či C či při pravidelných vyšetřeních po transplantaci jater.

„U klasické biopsie může dojít i ke komplikacím v podobě krvácení či zánětu. Zároveň jí předchází důkladná příprava – několik hodin před zákrokem se nesmí jíst a pít a po výkonu je zase nezbytný klidový režim do následujícího dne,“ vysvětluje zástupce přednosty Kliniky hepatogastroenterologie MUDr. Jan Šperl, CSc.

„Elastografické vyšetření je komfortnější – jde vlastně o klasické ultrazvukové vyšetření jako například u těhotných žen, zde ale s tím rozdílem, že elastograf měří navíc elasticitu jaterní tkáně, tzn. její měkkost nebo tuhost. Čím větší odpor játra kladou, tím jsou tužší a hodnota elasticity je vyšší – to lékař vidí okamžitě na monitoru –, zde je barevná škála od modré až po červenou, která signalizuje závažné onemocnění,“ dodává specialista.

Vyšetření elastografem lze navíc snadno opakovat a použít i v případech, kdy biopsii dělat nelze, např. u pacientů s pokročilým onemocněním jater, u nichž se prokázala volná tekutina v dutině břišní (acitus). Lékař navíc může snímat elasticitu z různých míst v játrech, zatímco biopsie hodnotí vzorek jen z jednoho místa.

Biopsie je stále v mnoha ohledech nezastupitelná

„Výstupy z biopsie jsou nezastupitelné a cenné. Ovšem biopsie má své nevýhody. Vlastní výkon – odběr vzorku tkáně – není pro pacienty příjemný, i když je celkem rychlý. Trvá sice sotva pár minut, ale celé vyšetření vyřadí pacienta na jeden až dva dny ‚z běžného fungování‘, což v případě, že pacient pracuje, má děti atd., není příliš výhodné,“ dodává MUDr. Halima Gottfriedová, CSc., vedoucí lůžkového oddělení Kliniky hepatogastroenterologie IKEM.

Na klinice hepatogastroenterologie za 12 měsíců, co elastograf aktivně využívají, vyšetřili už více než 500 pacientů. „Vyšetřit nelze jen asi 5–8 % pacientů, a to nejčastěji z důvodu významné obezity nebo absolutní neschopnosti zadržet dech. Indikovat toto vyšetření mohou všichni lékaři z hepatogastroenterologických poraden. Výsledek je pak k dispozici ihned. I nadále zůstane jaterní biopsie v řadě případů nenahraditelná, ale lze předpokládat, že ji až u poloviny nemocných v budoucnu elastografie spolehlivě nahradí,“ doplňuje MUDr. Halima Gottfriedová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám