Hlavní obsah

Ne pět, ale deset kusů je optimální denní porce ovoce a zeleniny, tvrdí vědci

Novinky, kčt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Příděl ovoce a zeleniny častěji než pětkrát denně výrazně snižuje riziko předčasného úmrtí, např. kvůli srdečnímu selhání, mozkové mrtvici či rakovině. S novou studií přišli vědci z britské Imperial College London. Podle nich je nejvhodnější sníst přibližně 800 gramů ovoce a zeleniny denně, což zhruba odpovídá deseti kusům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle vědců by osmisetgramová porce mohla snížit riziko srdečních onemocnění až o 24 procent, mozkové mrtvice o 33 procent a o 28 procent by snížila riziko rozvoje kardiovaskulárních nemocí obecně. O 13 procent by se snížilo riziko rakoviny a průměrně o 31 procent předčasných úmrtí celkově, uvádějí na stránkách univerzity.

Jeden kus o 80 gramech odpovídá přibližně jednomu menšímu banánu, jablku, hrušce nebo větší mandarince, z vařené zeleniny třem vrchovatým polévkovým lžícím např. špenátu, hrášku, brokolice nebo květáku.

Vědci z londýnské univerzity se nezaměřili pouze na množství denní porce ovoce a zeleniny, ale také na vybrané druhy, jejichž konzumací jde podle nich nejlépe předcházet různým nemocím.

Autor studie: Doplňky stravy jsou k ničemu

Riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění prý výrazně snižují tyto druhy ovoce: jablka, hrušky či citrusové plody, ze zeleniny především tzv. listová, tedy špenát, hlávkový salát nebo čekanka, dále brukvovité druhy – brokolice, zelí či květák.

Riziko rakoviny snižuje především zelená zelenina, např. špenát nebo hrášek, žlutá paprika, mrkev a již zmíněné brukvovité druhy.

„Ovoce a zelenina snižují hladinu cholesterolu v krvi, krevní tlak, pomáhají také cévám a imunitnímu systému. Kromě vitamínů obsahují také spoustu antioxidantů, které napomáhají redukovat ničení DNA a tím pádem i snížit riziko rakoviny,“ uvedl autor studie, norský vědec Dagfinn Aune.

„V brukvovité zelenině, třeba v brokolici, se navíc nacházejí tzv. glukosinoláty, které aktivují enzymy a působí tak opět jako prevence rakoviny,“ dodal.

Vitamínovým doplňkům stravy Aune příliš nevěří. „Komplex tělu prospěšných látek nejlépe získáte konzumací čerstvého ovoce a zeleniny, na rozdíl od tablet, které žádný výrazný efekt na prevenci onemocnění nemají,“ uvedl vědec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám