Hlavní obsah

Narození v létě lépe čelí chorobám

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Zajímavé souvislosti mezi měsícem narození a výskytem mozkových nádorů odhalili v časopise Neurology vědci z amerického Národního institutu pro výzkum rakoviny. Podle nich jsou nejvíce ohroženi lidé, kteří přišli na svět v lednu a únoru. Naproti tomu ti, kteří se narodili v červenci nebo srpnu, čelí nejmenšímu riziku.

Foto: Eugenie Hančarová

Muzeum klasického knihařství najdete na hlavní ulici mířící ke kostelu

Článek

Jejich závěry potvrdily i studie, jež vznikly ve Velké Británii a Norsku při výzkumu dětí sužovaných touto chorobou.

Obdobný jev byl již dříve zaznamenán u postižených schizofrenií, která se údajně nejčastěji vyskytuje u únorových a březnových dětí, nejméně u srpnových a zářijových, dále u trpících epilepsií, jíž jsou častěji ohroženy děti narozené mezi prosincem až březnem, a u lidí s roztroušenou sklerózou, pro které jsou kritickými měsíci narození duben až červen.

"Tato zjištění by nás měla přimět k tomu, abychom na uvedené choroby začali nahlížet jiným úhlem pohledu," soudí profesor Emmanuel Mignot z Lékařské univerzity ve Stanfordu, jenž se sám zabývá souvislostmi mezi měsícem narození a výskytem narkolepsie, což je nekontrolovatelné a nepředvídatelné upadání do krátkého spánku.

V článku pro časopis Sleep se Emmanuel Mignot s odbornou veřejností podělil o poznatek, že narkolepsie postihuje lidi zrozené v březnu dvakrát častěji než ty, kteří spatřili světlo světa v září. Dodává ovšem, že nikoli podružnou roli přitom hrají i další faktory, počínaje genetickými dispozicemi a zdaleka nekonče životním prostředím, jehož různý stupeň znečištění ovlivňuje samotný průběh těhotenství i první měsíce novorozencova života.

Nepřesvědčivé závěry

Přidává se k němu i Američanka Alina Brennerová, vedoucí studie otištěné v časopise Neurology. Tvrdí, že nelze opomenout také viry, způsob výživy či jednoduše důsledky sezónního počasí.

Oponenti této teorie se shodují v tom, že byla postavena na nepostačujících a nepřesvědčivých statistických údajích. Závěry skepticky přirovnávají k výpočtům výher v ruletě nebo v loterii, které jsou jen málokdy pravděpodobné.

Reklama

Související články

Ženy narozené v zimě mají problémy se srdcem

Ženám narozeným v období od října do března hrozí v pokročilejším věku zdravotní problémy se srdcem více než dámám, které přišly na svět v létě. Zjistili...

Výběr článků

Načítám