Hlavní obsah

Na Bulovce začali s bezplatnými výměnami PIP implantátů

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Největší české centrum pro rekonstrukční operace po rakovině prsu v Nemocnici Na Bulovce začalo s výměnami vadných PIP implantátů. Doposud bylo operováno 15 žen, a aby se výměna co možná nejvíce urychlila, lékaři dobrovolně zavedli pracovní soboty. V současné době jsou již plně obsazené všechny soboty až do konce dubna.

Foto: Profimedia.cz

Prsní implantáty mohou způsobit vzácný typ rakoviny.

Článek

"Naše operační schéma je velmi nabité a za normálních okolností by ženy čekaly na reoperaci i dva a půl roku, pracovní soboty nám umožní zkrátit tuto dobu na 10 měsíců, což je výborné," vysvětluje přednosta kliniky plastické chirurgie, docent Jan Měšťák.

Nabídka sobotních operací platí pro zhruba 200 pacientek, které byly operovány od září 2006 do dubna 2010. Jedná se o ženy po rakovině prsu, z estetických důvodů Bulovka implantáty PIP nikdy nepoužívala.

Kdo uhradí reoperace implantátů, nemocnice stále řeší. "Vedeme jednání s pojišťovnami, dohodu na celé úhradě již máme s Oborovou zdravotní pojišťovnou (OZP). Bez ohledu na průběh jednání jsme se ale rozhodli program spustit, protože podle mého názoru je teď nejdůležitější pomoci pacientkám. Finance lze řešit potom," uvedl náměstek nemocnice Jiří Havel.

V Česku je 13 center s akreditací pro tyto operace. Na Bulovce je jediné Centrum komplexní chirurgické péče pro ženy s onemocněním prsu, má i nejvíc pacientek. Ze zhruba 500 žen, kterým zaplatila implantát zdravotní pojišťovna, ho 200 dostalo na Bulovce, 99 na Vinohradech. Celkem bylo v Česku použito v 50 zdravotnických zařízeních 3000 implantátů pro 2000 žen, některé potřebovaly náhrady dvě, jiným stačila jedna.

Rakovina prsu postihuje (dle statistik) až 6 % žen, a proto je problémem, který se týká každého. Přes veškeré pokroky v onkologické péči je, v absolutní většině případů, nutné při léčbě tohoto zhoubného onemocnění prs odstranit. Díky úspěchům rekonstrukční chirurgie je možné ve většině případů prs nahradit. Pracoviště v Nemocnici Na Bulovce je jedním z mála pracovišť, které zavedlo možnost rekonstrukce prsu v jedné době, tedy při stejné operaci, kdy je prs z důvodu rakoviny odstraněn, je ihned nahrazen.

 20 prsních implantátů jako charitativní dar

Bulovka dostala 20 prsních implantátů od nadace Femina, peníze na ně věnovala i brněnská hokejová Kometa. "Tyto implantáty se nebudou používat pro výměnu vadných PIP náhrad, ale dostanou je ženy, které na rekonstrukční operaci po rakovině prsu teprve čekají," vysvětluje MUDr. Karel Urban z Kliniky plastické chirurgie.

"Peníze na získání těchto implantátů se nám povedlo získat zejména díky spolupráci s brněnským hokejovým klubem Kometa v rámci akce Chlapi ženám. Ta obnášela jednak aukci ojedinělých dresů, ve kterých mužstvo odehrálo zahajovací zápas na počátku sezóny. Dále pak jde o dlouhodobou spolupráci, kdy koruna z každého prodaného lístku nebo dříve koupené permanentky na domácí zápas jde na konto Feminy," vysvětlila šéfka nadace Jana Berg a dodává:

"Na účtech naší nadace v této chvíli zůstává po koupení implantátů 195 372 korun. Naše pomoc ženám s rakovinou tím zdaleka nekončí. Navíc čím déle se Kometa v soutěži udrží, tím více bude na účet přibývat peněz."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám