Hlavní obsah

Mýty o estetické chirurgii stále přežívají

Novinky, bok

Plastické operace a úpravy postavy všeho druhu se těší v posledních letech oblibě mezi muži i ženami. Pro mnohé představují nejrychlejší způsob, jak bez časové a fyzické námahy dostat své tělo do požadovaného stavu. I v tomto oboru ale stále kolují různé mýty.

Foto: Profimedia.cz

I v oblasti estetické chirurgie koluje řada mýtů, které lidi někdy zbytečně straší.

Článek

Ač už se dnes jedná v oblasti plastických operací a zákroků o zcela běžné procedury, měl by si člověk opravdu dobře rozmyslet, proč se do toho chce pustit, a zda to skutečně potřebuje. Jde přeci jen o zásah do lidského těla.

V případě, že je již opravdu rozhodnuto, je na místě nespěchat a promyslet důležité body. Rozhodující pro výsledek celé operace je správná volba plastického chirurga. Důležitá je pověst kliniky a samozřejmě také lékaře. V takovém případě pomohou nejvíce reference na internetu nebo také doporučení z nejbližšího okolí.

"Pokud se nemůžete rozhodnout, nebojte se zeptat na více klinikách, absolvujte tam i osobní konzultaci. Počítejte také s tím, že na špičkových klinikách bývají delší objednací termíny, ale čekání se vždy vyplatí. Jakmile si kliniku vyberete, měli byste lékaři, který zákrok provádí, důvěřovat a dodržovat jeho doporučení, neboť o co nejlepší výsledek operace vždy usilujete společně," radí primář Ústavu estetické medicíny MUDr. Dušan Záruba.

Je dobré se také na vše, co vás zajímá, podrobně zeptat. I tak se vyhnete zbytečným strašákům, kteří se v podobě různých mýtů v tomto oboru i v dnešní době stále objevují. Přinášíme přehled nejčastějších, s kterými se lékaři potýkají.

Zákrok v mladém věku je nerozvážnost

Je pravda, že v estetické chirurgii podstupují zákroky hlavně lidé, kteří potřebují něco poupravit, případně odstranit, ale rozhodně nejde jen o samotnou krásu či omlazení. Operačně se dají zmírnit nebo úplně vymazat různé vrozené vady či kosmetické nedokonalosti, ale například i nepříjemné poúrazové stavy. Věk tak není klíčovým faktorem.

S prsními implantáty nelze kojit

Nejde o to, že by s implantáty kojit nešlo, jde spíš o změny, které při kojení mohou nastat. Všeobecně lékaři doporučují řešit velikost a tvar prsů až v době, kdy žena již žádné těhotenství neplánuje. V těhotenství a při kojení se totiž prsy samy přirozeně zvětší a dochází k objemovým změnám, které mohou mít negativní vliv i na dobrý výsledek operace. Pak nezbývá než absolvovat další operaci a stav prsů upravit.

S implantáty se nesmí létat 

Nezakládá se na pravdě, stejně jako pověra, že se ženy s implantáty nesmí potápět. Kvalitní silikonové implantáty takové problémy nepřinášejí – jsou bezpečné a odolné. K prasknutí implantátu může výjimečně dojít v případě extrémního nárazu např. při autonehodě, pádech z výšky, úrazech apod.

Po liposukci se netloustne

Nevěřte tomu, tloustne. Liposukce možná počet buněk v některých partiích zmenší, ale špatným životním stylem po zákroku můžete jejich objem hned zase navýšit. I když přímo v operovaných partiích se bude tuk ukládat méně než v okolí.

Reklama

Související články

Věk pacientů plastických chirurgů se zvyšuje

Trendem posledních let je vypadat dobře v jakémkoli věku. Lidé o sebe pečují a snaží se žít zdravě. Nejen ženy, ale už i muži chodí pravidelně ke kadeřníkovi...

Výběr článků

Načítám