Hlavní obsah

Muži se za poruchu erekce stydí, viagru raději kupují anonymně

Porucha erekce není jen fyzický problém. Většinu mužů to poznamená i psychicky. Se svými potížemi se většinou svěří pouze lékaři, v nějž mají důvěru. Nemocní muži si proto viagru jezdí kupovat do velkých měst, kde se snáze schovají pod roušku anonymity. Před koupí léku na internetu ale lékaři důrazně varují.

Foto: Profimedia.cz

Užívání viagry už není tabu jako před lety, muži ale o problémech s erekcí raději mluví s odborníky než s partnerkami.

Článek

I když tabu spojené s poruchami erekce za 15 let od vstupu viagry do českých lékáren z větší části padlo a muži se ptají lékárníků i na varianty léku, obavy ze zveřejnění poruchy přetrvávají. Ve venkovských lékárnách se tento lék téměř nevydává – muži jdou s receptem do města, kde je anonymita.

Léky na erekci patří k nejčastěji falšovaným přípravkům, falsa buď neobsahují účinnou látku vůbec, nebo zvýšené množství. Lék pak buď nepůsobí, nebo je dávka příliš silná a hrozí poškození zdraví pacienta. Lékárníci varují před koupí léků na erekci přes internet – k léku se tak může dostat i nemocný člověk, kterého může přípravek ohrozit na životě.

Muži se v jednání s lékaři už „osmělili“

Nestává se také, že by viagru vyzvedla partnerka, muži si problém raději řeší sami. S odborníkem ale většina už mluví otevřeně. „V chování pacientů je poznat za ty roky významný rozdíl. Z tématu, o němž se nikdo nechtěl bavit, se stalo téma, z něhož spadlo z větší části tabu – pacienti se už ve větší míře sami ptají,“ uvedl viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný o zkušenostech z lékárny v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny.

„Nepochybuji o tom, že někdo z našich klientů viagru užívá, ale k nám pro ni nechodí. Je to pro ně stále choulostivé téma. Nechtějí, aby o tom ostatní věděli, a proto jdou spíše do velké lékárny,“ řekl mluvčí komory Aleš Krebs o zkušenostech z lékárny na malém městě.

Podle dat lékového ústavu bylo za 15 let do Česka dodáno celkem téměř 11 miliónů dávek viagry a jejích levnějších variant se sildenafilem v celkem 1,75 miliónu balení. V lékárnách jsou léky na erekci také s jinými účinnými látkami. Liší se také podle množství účinné látky, ceny a doby účinku. Stále víc mužů považuje tyto léky za standardní.

Kardiaci si musí dávat pozor

„I když to stále není téma, se kterým by se chtěli muži chlubit, jsou už schopni o tom mluvit,“ podotkl Hojný. Dodal, že lékárníci mohou nabízet registrovaný lék s ověřenou účinností a bezpečností, ne jen doplňky stravy, u nichž studie účinnosti nejsou.

Přípravky na erekci jsou v ČR výhradně na recept, lékař je například nenapíše kardiakovi, který užívá nitráty. Lékárník si to při prodeji znovu ověřuje. Právě kontrola přispívá k tomu, že v ČR nikdo po požití viagry nezemřel. Při léčbě poruch erekce sildenafilem má lékový ústav hlášené dva případy nežádoucích účinků v roce 2006. U hlášeného případu z roku 2007 nešlo o reakci na sildenafil a u dvou případů z let 2008 a 2009 se projevila reakce, která dosud nebyla u sildenafilu popsána, souvislost je tedy nejistá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám