Hlavní obsah

Miliónům lidí s vysokým tlakem stanovili kvůli nervozitě špatnou diagnózu

Běžné vyšetření u praktického lékaře vám může obrátit život vzhůru nohama. V Británii přišli na to, že nervozita, jež provází návštěvu ordinace, způsobila u miliónů lidí s podezřením na vysoký tlak špatnou diagnózu. Proto nyní tyto osoby budou britští lékaři posílat domů s monitorem, který bude snímat jejich údaje po 24 hodin. Informoval o tom server Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

I obyčejné měření tlaku může leckoho znervóznit.

Článek

Lékaři až doposud pacientovi tlak změřili při běžné prohlídce, a když zjistili neobvyklé výsledky, pozvali si ho na měření za nějaký čas znovu. Obě měření ale vždy probíhala v ordinaci nebo nemocnici.

Nová studie zveřejněná Národním institutem pro zdraví a klinickou odbornost (Nice) ale ukázala, že každému čtvrtému pacientovi se při vstupu do ordinace praktického lékaře zvýší tepová frekvence. Tato nervová reakce, zvaná "hypertenze bílého pláště", může významně zvyšovat tlak, a ten je pak lidem chybně diagnostikován jako výsledek měření.

Proto Nice doporučuje, aby se lékaři nespoléhali jen na měření ve svých ordinacích a poslali pacienty na jeden den domů se zařízením pro ambulantní monitorování tlaku. To obsahuje nafukovací manžetu podobnou té, jež se užívá v ordinacích. Zařízení zajišťuje bodové měření v určitých intervalech po celých 24 hodin.

Nové měření by mělo přinést úspory

Jen v Británii je registrováno 8,5 miliónu lidí s vysokým tlakem. Tito lidé mají až třikrát větší pravděpodobnost vzniku srdečních chorob a mrtvice. Jenže podle nového výzkumu čtvrtina, tedy asi dva milióny lidí byly chybně diagnostikovány kvůli nervozitě. Podle Bryana Williamse z Leicesterské university se tak hlavně stalo u těch, jejichž údaje se blížily hranici diagnózy a kvůli syndromu bílého pláště ji přesáhly. "Zvýšený tlak je normální například ve vyšším věku nebo v těhotenství," vysvětlil.

Podle profesora Bryana Williamse z Leicesterské university nová doporučení povedou ke zlepšení diagnózy a také k úsporám. Pacientům jsou totiž často předepsány léky na snížení krevního tlaku a vynaloží se na ně desítky miliónů liber ročně.

Léky navíc mohou mít řadu vedlejších účinků, jimž se pacient se špatnou diagnózou zcela zbytečně vystavuje. Mohou například způsobit pokles krevního tlaku až na nebezpečnou úroveň a způsobit problémy s ledvinami.

Problémem při novém způsobu diagnózy bude zpočátku zřejmě nedostatek ambulantních měřících zařízení. Zdroj financí by se ale podle zastánců nové metody mohl najít právě v úsporách za předepsané léky.

Reklama

Související témata:

Související články

Intenzitu bolesti ovlivní i to, kam se díváte

Poranili jste se, nebo vás čeká drobný, ale nepříjemný zákrok? Bolestivost v dané situaci můžete snížit tím, že se v době jejího vnímání budete dívat správným...

Výběr článků

Načítám