Hlavní obsah

Metabolický syndrom představuje hrozbu

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Metabolický syndrom postihuje až čtyřicet procent dospělé populace a je největší hrozbou třetího tisíciletí. Právu to řekla v úterý profesorka Hana Rosolová, vedoucí Centra preventivní kardiologie 2. interní kliniky Fakultní nemocnice v Plzni.

Článek

"Mezi hlavní příznaky syndromu patří nadváha, nižší hladina hodného HDL cholesterolu, vyšší koncentrace tukových částic v krvi, vysoký krevní tlak a zvýšení hladiny krevního cukru. Pokud se vyskytnou tři z těchto faktorů pohromadě, jde o metabolický syndrom," vysvětlila Rosolová.

Dodala, že na kardiovaskulární onemocnění umírá více než polovina lidí a mnohdy zbytečně. To potvrdil i Jan Lajka z agentury Stem/Mark. "Podle našich výzkumů muži třikrát a ženy dvakrát více podceňují svůj zdravotní stav a nejdou k lékaři," řekl Lajka.

Doplnil, že pokud například měříme obezitu na základě obvodu pasu, došlo mezi léty 2001 a 2004 k nárůstu o devět procent. "V normálním pásmu v obvodu pasu se v roce 2001 pohybovalo 56 procent dotázaných, zatímco loni 47 procent. To jsou varovná čísla."

Doktor Zdeněk Hamouz z Chomutova je přesvědčen, že vyšetření na metabolický syndrom je snadné, levné, léčba v jeho počátcích je také levná, ale při komplikacích velmi drahá. "Stačí se podívat na pacienta, změřit mu obvod pasu, váhu, cukr v krvi, cholesterol a krevní tlak a diagnóza je jasná."

Rizikové hodnoty syndromu
obvod pasu u mužů větší než 102 cm, u žen 88 cm, ale zřejmě od příštího roku budou tato čísla zpřísněna na 94 u mužů a 80 u žen
nižší hladina HDL cholesterolu v krvi než 1 mmol/l krve
vyšší hladina triglyceridů (tuků) v krvi - více než 1,7 mmol/l krve
vyšší hladina cukru v krvi - více než 6 mmol/l krve

Pokud má pacient tři a více z uvedených hodnot, pak trpí metabolickým syndromem a jeho zdraví je ohroženo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám