Hlavní obsah

Lupus - onemocnění, kvůli kterému zpěvačka Selena Gomezová podstoupila transplantaci ledviny

Novinky, das

V posledních dnech zahltily sociální sítě a zahraniční servery informace o zdravotním stavu americké zpěvačky Seleny Gomezové (25 let), která zrušila své světové turné, protože v létě podstoupila transplantaci ledviny. Jak sama přiznala, zákrok byl nutný, jelikož její ledviny byly poškozeny vlivem autoimunitního onemocnění tzv. lupusu. Nemoc jí byla diagnostikována v roce 2015. Dárkyní ledviny byla její dlouholetá kamarádka - herečka Francia Raisaová.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Selena Gomezová

Článek

Lupus (systémový lupus erythematodes) neboli „vlčí nemoc“, jak se někdy zjednodušeně nazývá, je zákeřné, obtížně diagnostikovatelné a vzácné onemocnění, které z 90 % procent postihuje ženy ve věku 15 - 44 let, nejčastěji hispánského či afrického původu, a řadí se mezi tzv. autoimunitní onemocnění, při nichž buňky v těle začnou bojovat proti vlastním tkáním a orgánům. Často se jedná o dědičnou záležitost.

Příznaky nemoci jsou mnohdy obtížně identifikovatelné, jelikož jsou velmi různorodé a mohou se u každého pacienta lišit. Na nemoc mohou upozornit velké bolesti kloubů, otoky a zarudlá vyrážka, především v obličeji. Zatímco dominantní příznaky lupusu se u každého jedince liší, charakter průběhu je podobný.

Foto: Profimedia.cz

Selena Gomezová se svou kamarádkou Franciou Raisaovou po provedené transplantaci v nemocnici. Fotografii zveřejnila sama zpěvačka na svém Instagramu.

Podle vědecké studie z roku 2015, která byla zveřejněna v odborném časopise Annals of Rheumatic Diseases, trvá průměrně šest let od prvních příznaků, než je onemocnění u lidí diagnostikováno.

„Systémový lupus erythematodes je onemocnění, které postihuje řadu orgánů, většinou pozvolna. U menšího počtu nemocných může jít o život ohrožující formu s postižením mnoha orgánů, například ledvin, mozku a dalších. Zpočátku se mohou objevit nespecifické příznaky, jako je únava, nechutenství, či fotosenzitivita (zvýšená citlivost kůže na slunce spojená s vyrážkou). Pokud se objeví typický motýlovitý ekzantém (vyrážka pokrývající líce a kořen nosu), bolesti a otoky kloubů, je vhodné vyhledat specialistu,“ vysvětluje MUDr. Hana Ciferská, Ph.D., lékařka z Revmatologického ústavu v Praze, který patří mezi největší centra léčby systémového lupusu v ČR.

„Přesná příčina vzniku tohoto onemocnění není dosud plně objasněna, předpokládá se však, že se na vzniku onemocnění podílí mnoho vlivů, například poruchy imunitního systému, dědičnost, zevní prostředí, ale i hormonální vlivy. Právě ty mohou vysvětlit vyšší výskyt u žen,“ dodává Ciferská.

Problémy s ledvinami má až polovina nemocných

Až 50 % nemocných s lupusem má podle odborníka na tuto nemoc Johna Hopkinse problémy s ledvinami, které vyúsťují k zánětu ledvin, tzv. lupusové nefritidě, která může vést až k selhání ledvin.

Při zánětu ledvin se v moči vyskytne krev nebo bílkovina. Současně může, ale nemusí být snížená funkce ledvin. Někdy může být moč tmavěji zbarvená, při větší ztrátě bílkovin do moče může pacient trpět otoky (dolních končetin nebo víček), postižení ledvin může být také doprovázeno zvýšením krevního tlaku. Mnohdy se ale postižení ledvin neprojeví žádnými obtížemi, a proto je třeba u každého pacienta pravidelně vyšetřovat také moč, také opakovaně provádět krevní vyšetření na obsah kreatinu v krvi.

Léčba je volena a upravována podle druhu a závažnosti postižení ledvin a také podle odpovědi na podanou léčbu. Někdy může lékař doporučit pouze dietní opatření (např. omezit solení) či protizánětlivé léky. Jindy je nutné nasadit imunosupresivní léky nebo dokonce chemoterapii. Vždy se jedná o naprosto individuální záležitost.

Lékaři musejí řešit i vysoký krevní tlak, který může přispívat k postižení ledvin a urychlovat již vzniklé postižení. Zejména pokud jsou přítomny otoky, může lékař předepsat léky na odvodnění.

Foto: Profimedia.cz

Selena Gomezová ukázala svým fanouškům na Instagramu i svou jizvu po transplantaci ledviny

I když se jedná o chronické onemocnění, může po léčbě nastat tzv. remise, a tedy bezpříznakové období, během kterého lidé vedou naprosto normální život. V tomto období pak lékaři také doporučují nemocným podstoupit transplantaci ledvin.

„Transplantace je vždy úspěšnější, pokud je nemocný v remisi a nedošlo u něj k úplnému selhání ledvin. Jedině tak je pravděpodobné, že lupus nezaútočí na novou ledvinu jako na tu předchozí,” vysvětluje pro magazín Time doktor Robert Montgomery, ředitel transplantačního institutu NYU Langone Health.

Nemocný poté bere imunosupresivní léky, které nejen chrání nový orgán před budoucími záchvaty, ale také pomáhají udržovat lupus v celkové remisi. Zotavení po transplantaci trvá obvykle 6 týdnů, poté je možné vrátit se k normálnímu životu.

I u Seleny Gomezové je tak velká pravděpodobnost, že bude moci vést naprosto normální život, mít děti, a to všechno bez většího omezení. Jen kvůli lékům, které potlačují imunitní systém, bude náchylnější k infekcím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám