Hlavní obsah

Liberečtí lékaři zavedli umělou ploténku

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Liberečtí neurochirurgové poprvé v historii východní Evropy provedli unikátní operaci umělé náhrady ploténky krční páteře tzv. nové generace. Zařadili se tak mezi deset vysoce specializovaných neurochirurgických týmů na celém světě, které se podílí na zavádění této metody, při níž se zkouší nový implantát Prodisc C.

Foto: Archiv MO Plzeň 1

Starosta Miroslav Brabec zahajuje stavbu.

Článek

K širšímu použití by měl být implantát dostupný až od června letošního roku. "Nový typ endoprotézy krční meziobratlové ploténky je na našem oddělení k dispozici od 4. února letošního roku a dosud bylo využito 9 implantátů u osmi pacientů," upřesnil primář neurochirurgického centra Krajské nemocnice v Liberci Petr Suchomel.

Sám se také stal jedním z pacientů, kteří tuto metodu operace výhřezu krční ploténky na svém pracovišti podstoupil. "Stal se mi úraz na lanovce ve Francii, a přestože mi nabízeli operaci kolegové ze zahraničí, není nad to spolehnout se na vlastní tým, který mne odoperoval. Deset dnů po operaci jsem už mohl operovat sám," zmínil neurochirurg. 

Nová metoda urychlí zotavení

Operace je podle jeho slov oproti dosud používaným metodám daleko šetrnější a technicky i časově méně náročná.

"V minulosti byli chirurgové nuceni nahradit odstraněnou ploténku materiálem, který odoperovaný úsek páteře definitivně znehybnil. Kromě tohoto implantátu se používá ještě jiný zvaný Bryan. Tato metoda je technicky daleko složitější a když jsme s ní operovali poprvé, trvala operace tři hodiny, protože se při ní musí provést 48 doslova strojírenských kroků. Nová metoda je šetrnější a trvá 40 minut," vysvětlil přednosti operace Suchomel.

Navíc umožní pacientům daleko rychlejší rekonvalescenci a rychlé odezněné předoperačních obtíží. To ostatně novinářům potvrdila i pacientka Stanislava Šílová, která operaci podstoupila v úterý.

"Měla jsem tři roky velké obtíže, křeče a problémy s chůzí. Okamžitě po operaci se mi velmi výrazně ulevilo," potvrdila 54letá učitelka z Rychnova. Jak dodal primář, hrozilo ženě vzhledem k akutnímu stavu v průběhu několika týdnů dokonce ochrnutí. "Kdyby nebyla mimoliberecká, mohla by opustit nemocnici okamžitě. Takhle počkáme do doby, než vyndáme stehy," shrnul.

Operace však není vhodná a efektivní pro všechny pacienty. "Ročně provedeme okolo 130 operací krční páteře a tato metoda je vhodná asi pro padesát pacientů. Naše centrum provede ročně okolo 1400 neurochirurgických operací," uzavřel Suchomel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám