Hlavní obsah

Líbání zvyšuje riziko nákazy meningitidou

Líbání několika různých partnerů může u mladých lidí znásobit riziko zápalu mozkových blan neboli meningitidy, zjistila studie. Francouzský polibek umožňuje potencionálně smrtelné bakterii, aby se mezi partnery přenesla. Vedoucí australského týmu vědců Robert Booy řekl, že by měli mladí změnit své chování, což ale většinou nepřijmou.

Článek

Zápal mozkových blan je život ohrožující nemoc. Vyskytuje se většinou v brzkém dětství a v pubertě. Bakterie může způsobit taktéž otravu krve. Je znepokojivé, že přibližně jeden z deseti teenagerů v sobě tuto bakterii nosí.

Booy řekl: "Tíhnou k tomu (mladí), myslet si, že jsou nesmrtelní a budou žít navždy. Ale zpráva je jasná, tohle je něco, co je může zabít během tří dnů." Profesor souhlasí s tím, že se mladí budou chovat i nadále stejně, ale říká: "Měli by se zamyslet. Zjistili jsme, že riziko pro ty, co jsou bez partnera a ty, co mají jednoho partnera, je stejné. Zpráva pro ty, kteří líbají více partnerů je jasná, násobí své riziko."

Tým výzkumníků se ptal po faktorech, které mohou snížit či zvýšit riziko nákazy u mladých pacientů. Pacientům byla odebrána krev a provedeny výtěry krku a nosu.

Vyjma líbaní více partnerů je zvýšené riziko nákazy spojeno i se studentským životem. Studenti jsou ohroženi více. Vědci se domnívají, že vyjma líbání více partnerů v tom hraje roli ještě jeden faktor. Je to navštěvování večírků, kde může být bakterie přenesena kašlem kuřáků. Více ohroženi jsou údajně taktéž ti, kteří se narodili předčasně. Stejně tak i lidé, kteří bývali často nemocní.

Reklama

Související témata:

Související články

Po chřipce a viróze je třeba tělo očistit

Očista organismu po chřipce a viróze je stejně důležitá jako jeho léčba. Infekční onemocnění, především virové, může napáchat značné škody. Způsobit může...

Výběr článků

Načítám