Hlavní obsah

Levandule může uklidňovat pacienty u zubaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojíte se zubaře jako čert kříže? Možná pro vás britští vědci nalezli schůdné řešení. Vůně levandule vás uklidní, a tím z hororového zážitku návštěvy zubařské ordinace vytvoří přijatelnou záležitost.

Foto: Profimedia.cz

Levandule.

Článek

Zmírňuje bolesti hlavy a napomáhá spánku - a teď navíc badatelé dospěli k závěru, že levandule může také bázlivcům usnadnit návštěvu u zubaře. Podle studie vědců z londýnské King's College lidé čichající vůni levandulového oleje méně propadají úzkosti a strachu z dentistova zákroku, píše zpravodajský server BBC News.

Na konferenci Britské psychologické společnosti (British Psychological Society) však zaznělo tvrzení, že levandule nemá na nervozitu pacientů v čekárně žádný vliv. Spíše než vonné oleje je podle dentistů pomáhají běžně zklidnit takové techniky jako hypnoterapie.

Všech 340 pacientů, kteří badatelům posloužili jako "pokusní králíci", čekal plánovaný zubařský zákrok. Polovina z nich byla po čtyři týdny vystavována vůni linoucí se z pěti kapek levandulového oleje ve vodě zahřívané lampičkou, zbytek ne. Míra úzkosti těch, kteří levandulovou vůni nečichali, dosahovala stupně 10,7 ve srovnání se 7,4 stupně "čichačů".

"Mnoho lidí nechodí k zubaři, protože se bojí, což může mít nepříznivý dopad na stav jejich chrupu," konstatovala šéfka vědeckého týmu Metaxia Kritsidimaová. "Strach těchto pacientů, kteří se ocitnout v ordinaci, je stresující nejen pro ně, ale také pro zubařský personál... Proto je velice důležité objevit způsob, jak jejich úzkost zmírnit," dodala. "Naše zjištění nasvědčují tomu, že levanduli lze zcela jistě použít jako účinný prostředek rozptýlení obav pacientů v zubních čekárnách."

Reklama

Související témata:

Související články

Indická bazalka má omlazující účinky

Indický druh bazalky blízce příbuzný té tradiční, která je součástí evropské kuchyně, má téměř zázračné účinky. Podle farmakologů je totiž součástí ajurvédy...

Bez vitamínu B12 se lidský mozek zmenšuje

Vitamín B12, který se vyskytuje v potravě živočišného původu, pomáhá při obnově nervových buněk a tvorbě DNA. Nová studie anglických odborníků nyní prokázala,...

Výběr článků

Načítám