Hlavní obsah

Léky proti obezitě mohou zabíjet rakovinotvorné viry

LONDÝN

Nový výzkum britských vědců studoval buněčný metabolismus při napadení virem. Zjistilo se, že během tohoto procesu se zvyšuje produkce mastných kyselin, které jsou nutné k rozmnožování nebezpečných mikroorganismů. V buněčném metabolismu se při napadení virem mění glukóza na mastné kyseliny, nezbytné k tvorbě virových obalů.

Článek

Odborníci použili ke svému výzkumu, publikovanému v posledním čísle časopisu Nature Biotechnology, jako model lidský cytomegalovirus, který způsobuje rozličné infekce a dokonce i rakovinu.

"Zjistili jsme, že při infekci přebírá tento virus kontrolu nad metabolismem buňky, čímž se zvyšuje syntéza mastných kyselin," vysvětluje autor, doktor John Munger z univerzitního lékařského centra v Rochesteru.

Nový objev zřejmě našel spojitost mezi viry a rakovinou

"Zároveň jsme přišli na to, že když se na tuto syntézu zaměříme a minimalizujeme ji za pomoci léků proti obezitě zpomalujících metabolismus, zastavíme množení virů," dodává Munger.

Vědci dosud spojovali množení virů se syntézou tuků. Jejich nový objev zřejmě našel spojitost mezi viry a rakovinou. Munger věří, že dalším výzkumem zjistí podrobně, jaké metabolické změny doprovázejí zhoubné bujení a jak jim zabránit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám