Hlavní obsah

Laserová zubní vrtačka - v Česku novinka, ve světě již běžná praxe

Novinky, das

Laserová zubní vrtačka je až desetkrát přesnější než běžná vrtačka. Přestože ve světě je již běžnou součástí dentálních klinik, u nás patří k naprostým unikátům. Zatím ji využívají na Klinice a institutu laserové estetické medicíny Asklepion. Zde vzniklo i Centrum pro výuku laserové stomatologie, kde se studenti i lékaři budou moct vyškolit v práci s laserem. Jedná se o první školící centrum tohoto druhu u nás.

Foto: Askelpion

Ukázka ošetření zubu laserovou zubní vrtačkou

Článek

"Lasery více zasahují tkáně, které se barevně liší. V tom spočívá i zkreslená představa o zubním kazu - černější, šedivější tkáň na zubu. Tato problematika je však mnohem složitější. Někdy je kaz totiž mnohem bělejší než zbytek zubu. Zbarvení zubu, například kávou, může být tmavší než samotný kaz," vysvětluje doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., ředitel kliniky Asklepion.

Podle něj výhodou laseru je, že zasahuje zubní tkáň s přesností na tisíciny milimetru, což oproti nejjemnějším brouskům u klasické “vrtačky” dovoluje odstraňovat nežádoucí tkáně více než 10krát přesněji.

Ideální u ošetření dětských kazů

Ošetření laserem není podle lékařů bolestivé a zub lze ošetřit i bez znecitlivění injekcí. Navíc svým přesnějším ošetřením si hravě poradí s drobným dětským kazem, zub naprosto minimálně poškodí, vzhledem k čemuž i následná výplň v zubu vydrží mnohem déle než je tomu u klasického ošetření.

„V současné době máme k dispozici například autodetekci kazu. Laser je schopen rozpoznat, jestli stále ještě vrtá kaz či nikoli a v okamžiku, kdy se dostane na hranici zdravé tkáně, se zastaví. Takové přesnosti nemůže stomatolog s klasickou zubní vrtačkou dosáhnout,“ dodává Šmucler.

Nejnovější experimenty dokonce po laserovém vrtání ponechají v zubu část kazu, neboť laser zahubí všechny baktérie a místo je sterilní. Rozrušený zub je ideální k uchycení moderních výplní, založených na chemické adhezi. Ošetření je tak ještě méně invazivní.

Využití laseru ve stomatologii
Největší přínos laseru je u drobných kazů. Pracuje se s ním totiž pomaleji. U rozsáhlých poškození zubů má klasická zubní vrtačka své místo.
Lze jím elegantně opravovat dásně, nebo retní uzdičky.
Na konci ošetření zastaví krvácení a po odstranění odumřelé dřeně zároveň dokonale vysuší a sterilizuje zubní kanálek.
Při „paradentóze“ laser odstraní nežádoucí tkáň, redukuje počet mikroorganismů a připraví podmínky pro zastavení onemocnění ve správně zvolených případech.
Kombinování erbiového laseru při vrtání tvrdých zubních tkání pravého zubu s diodovým nebo neodymovým laserem, který odstraňuje drobné benigní nádorky v ústech (papilomy, fibromy) ale i výdutě cév.

Československo předběhlo svět

Jeden z prvních takových laserových přístrojů byl zkonstruován v socialistickém Československu a těsně po revoluci byla zahájena výroba laserových zubních vrtaček v Turnově. Bylo vyrobeno prvních 20 kusů, které nyní již 20 let úspěšně pracují. Poté však došlo k pochybám, zda má výroba probíhat v naší zemi, když se do té doby podobná zařízení neobjevila ani ve Spojených Státech.

U nás se tento postup dočkal uznání až koncem 90. let, kdy média informovala o tom, že američtí vědci objevili a představili laserovou zubní vrtačku, která však funguje na stejném principu erbiového laseru jako ta česká o desetiletí dříve.

Reklama

Související témata:

Související články

Bílá plomba versus amalgám

„Koukejte, jaký mám bonbón,“ chlubil se mi s pusou dokořán skoro šestiletý Jiřík, když ještě před dvěma lety chodil s mým synem do školky. Poctivě jsem se...

Výběr článků

Načítám