Hlavní obsah

Kvůli epidemii příušnic doporučuje hygienik očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve čtyřech krajích - Zlínském, Jihomoravském, Moravskoslezském kraji a na Vysočině -propukla epidemie příušnic. Hlavní hygienik ČR Michael Vít doporučuje mladým mužům ve věku od 19 do 23 let, kteří tam žijí, aby se proti této infekční nemoci nechali očkovat.

Článek

Vakcinace začíná v pondělí 31. července, sdělil Vít. Podle údajů očkovacích středisek zaplatí člověk za očkování zhruba 250 korun, pojišťovny ani stát vakcínu nehradí.

Příušnice se projevují zduřením a bolestí příušních žláz, řadí se ke kapénkovým infekcím a přenášejí se přímým kontaktem jako třeba rýma. Komplikací tohoto virového onemocnění může být zánět slinivky, nehnisavý zánět mozkomíšních blan a u mužů zánět varlat, který může vést k neplodnosti. U dětí se léčí klidem na lůžku, dospívající dostávají antibiotika, aby se předešlo zánětům. Komplikace se léčí v nemocnici.

Děti se proti příušnicím očkují od roku 1987. Dospělí, kteří očkováni nebyli, mají přirozené protilátky, s infekcí se obvykle během života setkali. Očkování snížilo počet případů nemoci. Počátkem sedmdesátých let  bylo v České republice ročně evidováno až 100 000 případů příušnic, dva roky po zavedení vakcinace začala nemocnost klesat až na 1000 případů v roce 1991. Na této úrovni se počty nemocných dlouhodobě udržují, s výrazným poklesem v letech 1999 až 2001, kdy jich bylo ročně jen kolem stovky.  

Reklama

Výběr článků

Načítám