Hlavní obsah

Kvalitní péče o jizvy musí začít včas

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta dospělých platí za to, aby jim lékaři odstranili jizvu z obličeje. Nejčastější chyba, které se při tom dopouštějí, je ta, že s ní často přicházejí k odborníkům dost pozdě. Nebo později, než by měli.

Foto: Křenek Motorsport

Seat Petra Fulína

Článek

Dermatologové a další specialisté, kteří léčí jizvy, totiž zásadně nesouhlasí s některými chirurgy a praktickými lékaři. Ti totiž tvrdí, že by se do roka s jizvou nemělo nic dělat. Je třeba počkat, až uzraje. Odborníci na jizvy jsou naopak přesvědčeni, že je potřeba přijít co nejdřív. Klidně krátce poté, co vám chirurg vyndá stehy. Nebo hned, jakmile vás pustí z nemocnice.

Specialisté si ránu prohlédnou a snaží se zjistit, jak se obvykle hojíte. Pak se s vámi domluví, kdy péči o jizvu zahájit a jakým způsobem. Třeba ozařování terapeutickým laserem mohou využít prakticky okamžitě. Často je pro správnou modelaci jizvy důležitý 5.-10. týden hojení. Už tehdy se dá způsob jejího hojení značně ovlivnit.

Laser po porodu

Řadě žen se po porodu špatně a dlouho hojí jizva po nástřihu hráze. Často je při pohlavním styku bolí. Nejednou bývá problémem i při dalších porodech. Proto například v příbramské nemocnici ozařovali lékaři několika stovkám žen nástřih hráze terapeutickými lasery. Ozařování trvalo 3-6 dní.

"Počet komplikací při hojení se snížil z 10 % na 0,5 %," říká doktorka Jaroslava Kymplová. Terapeutické lasery totiž urychlují hojení, působí protizánětlivě a zároveň analgeticky. Je však nutné, aby s nimi zacházel skutečný odborník. Ten ví, jaký laser použít a jaké dávkování.

Na rozdíl od kosmetiček, které navíc nemají ani dostatečně výkonné lasery.

Trpělivost a vytrvalost 

"Jedna suverénně nejlepší metoda na léčbu jizev neexistuje," zdůrazňuje MUDr. Miroslava Pelechová, primářka z Ústavu lékařské kosmetiky v Praze. "Nejlepší je kombinace několika postupů. Každý lékař dává přednost těm metodám, se kterými má nejlepší výsledky. Nám se například osvědčily křemíkovo-silikonové gely, které se na jizvu denně nanášejí. Doporučujeme je kombinovat s tlakovou masáží, kterou by si měl pacient dělat alespoň třikrát denně po deseti minutách. Jeden můj kolega má zase výborné výsledky s peelingem chladem. Nanáší při něm na ránu kašovitou hmotu, která vznikne ze sněhu kysličníku uhličitého. Jde o takzvané sněžení. Existuje však celá řada dalších metod a pomůcek."

Každý, kdo se rozhodne jizvu léčit, by si měl podle doktorky Pelechové uvědomit, že to je běh na dlouhou trať. Zlepšení je otázkou řadu týdnů nebo měsíců. To se týká i léčby terapeutickými lasery, i když už dnes existují látky, které ji dokáží zkrátit. Hodně lidí navíc léčení nedokončí. Nejlepší výsledky mají trpěliví, vytrvalí a systematičtí pacienti. "To vám potvrdí každý, ať už preferuje jakékoli metody," říká.

Test zjistí hojivost 

Hlavní problém jizev spočívá podle ní v tom, že každý člověk reaguje na léčbu trochu jinak a v některých případech dokonce hodně jinak. Pět let starou jizvu se podaří u jednoho pacienta minimalizovat skutečně pozoruhodně, u jiného reaguje na léčbu jen málo a neochotně. Někdy se mohou přidat také komplikace.

Aby předešli zklamání klienta a zároveň aby si ujasnili léčebné možnosti, navrhují v Asklepionu většině pacientů, kteří k nim přijdou se starší jizvou, test, který ukáže, jak se hojí. Ten hodně naznačí, jaké šance má další léčba. "Můžeme pak zvolit nejracionálnější postup a šetřit tak pacienta i jeho finance," říká doktorka Jatšová. Hodně lidí dělá podle ní tu chybu, že nechává léčbu jizev jenom na lékařích. Nechápou, že ze 70-80 % spočívá konečný výsledek na nich. Specialista léčí klienta jednou za šest týdnů. Po dobu šesti týdnů se ale s jizvou musí určitým způsobem nakládat. Je nutné ji:

  • promazávat, masírovat, přikládat na ni poctivě gelové náplasti,
  • chránit ji opravdu důkladně před slunce a neopalovat ji,
  • nosit celých osm týdnů po plastické operaci prsou skutečně důsledně těsnou podprsenku,
  • nedělat těžkou fyzickou práci, nezatěžovat jizvu nějakou přílišnou mechanickou námahou a nedráždit ji tím.

"Řada lidí, kteří k nám na kliniku přijdou, se navíc domnívá, že je jizvy zbavíme úplně," říká doktorka Edita Jatšová. "Moderní medicína dovede spoustu věcí napravit a zmírnit. Vystouplou i propadlou kůži, zarudnutí jizvy, pigmentační skvrny kolem ní. Dokážeme dokonce ztmavit bílou kůži jizvy. Svým způsobem neuvěřitelné věci. Ale neumíme ji odstranit úplně, protože ta tkáň v místě jizvy zůstane už vždycky narušená."

Stresy zhoršují hojení ran

Originální výzkum o jizvách udělali psychologové z anglické King's College. Zjistili, že lidem, kteří písemně zformulovali své emoční problémy, se jizvy hojily rychleji než těm, kteří své potíže neventilovali. Jejich metoda by se měla využívat jako doplňková léčba pro lidi, kteří se zotavují po chirurgickém zákroku. To, že se pacienti, již prožívají stres, hojí a zotavují pomaleji, je už známo.

Ve stadiu klinických pokusů je kyslíková metoda lékařů ze Státní univerzity v Ohiu. Přikládají při ní na ránu igelitové pytlíky s kyslíkem. Pacienti se pak rychleji, lépe a s menšími komplikacemi hojí. Při pokusech došlo také významnému zmenšení jizev.

MUDr. Edita Jatšová vysvětluje klientce efekty terapeutického laserového přístroje. Ozařování jizev na tváři musí být několik. Lékaři navíc kombinují lasery s dalšími léčebnými metodami.

Reklama

Související témata:

Související články

Jizvy nejsou jen kosmetický problém

Jizva nás upoutá na první pohled. Někdy vadí jen esteticky, jindy i při normálním pohybu. O tom, jak dopadne její léčba, záleží nejen na jejím vzniku, ale také...

Výběr článků

Načítám