Hlavní obsah

Komáry prý přitahují lidé umytí mýdlem s vůní ovoce a květin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte mezi jedince, kteří jsou vždy pokousaní od komárů mnohem víc než ostatní? Pak za to pravděpodobně může i mýdlo a sprchový gel, který používáte. Podle vědců totiž komáry přitahuje i vůně mýdla. Když se neživí krví, doplňují energii cukrem z nektaru.

Foto: Profimedia.cz

Komáry přitahuje i vůně nektaru.

Článek

Účinky mýdel se u jednotlivých lidí nicméně liší, velmi záleží na interakci mezi vůní mýdla a jedinečným pachovým profilem každého člověka.

„Nicméně když už jednotlivec komáří samičce voní, i když je nemytý, tak po umytí voňavým, třeba ovocným mýdlem se stává extrémně přitažlivý,“ uvedl pro The Guardian vědec Clément Vinauger, který vedl práci na americké univerzitě Virginia Tech.

Existují nicméně mýdla, která jsou pro komáry naopak odpudivá. Podle vědců se jedná zejména o ta s vůní kokosu. Což jen potvrzuje předchozí zjištění, podle kterého jsou kokosové oleje pro komáry přirozeným odpuzujícím prostředkem.

Pokud tedy na komáry fungujete jako magnet, pak popřemýšlejte nad tím, jaké mýdlo používáte, a případně jej zkuste vyměnit za to, které má kokosovou vůni.

Kdo je nejčastější obětí komárů a kdo je naopak odpuzuje

Zdraví

Svědění je bludný kruh

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Repelenty proti komárům, Přírodní repelenty

Reklama

Související témata:
Štípance

Výběr článků

Načítám