Hlavní obsah

Když přehlížíme své emoční blaho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní či rodinné povinnosti, úkoly ve škole, kroužky atd. Věcí, které ve svém životě musíte řešit, je celá řada. Jakmile se nakupí hromada těch, které nemůžete jen tak odložit nebo prostě nedělat, je to živná půda k přepracování a pozdějšímu zhroucení. Je tak více než potřebné se vedle všech povinností starat i o své emoční blaho. Upozornit na to, že začínáte jít nesprávnou cestou, která zdraví neprospívá (tedy nadměrná zátěž a vypětí), mohou už drobné náznaky, které bohužel často mnozí z nás přehlížejí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Upřednostňujete potřeby jiných před vlastními

Je jedno, jakou děláte práci, kolik máte dětí nebo že se musíte starat o stárnoucí rodiče. Jakkoli je všechno záslužná práce, vždy si musíte najít i čas „na sebe“, potřebujete prostě dobít i vlastní baterky a zklidnit a zregenerovat emoce. Až tak moc nezáleží, jak přesně toho dosáhnete – krátká koupel, čtení knihy, posezení venku – všechno, co vás baví a snižuje emoční stres, se počítá, nabádá terapeutka Gloria Brameová.

I maličkosti způsobují velký stres

Dalším z drobných znamení, že vaše emoční rozpoložení není ideální, bývá nepřiměřeně silná reakce na věci, které vás dříve třeba ani nerozhodily. Je jedno, jestli se vám dlouho načítá e-mail, autobus jede moc pomalu nebo si třeba někdo před vámi povídá při placení u kasy s pokladní, jakákoli přehnaná reakce je uvolněním nahromaděného stresu.

V takové chvíli je třeba zpozornět - pokud to pomůže, klidně si i s někým promluvte, jen v sobě nic nepotlačujte, radí kariérní a životní koučka Lisa Petsinisová.

Emoční nákaza aneb Jak partnerova nespokojenost ovlivní váš život

Sex a vztahy

Přátelé či blízká rodina se od vás oddalují

Člověk je tvor společenský a rád se druží. Ať už jde o rodinu nebo kamarády, nikdo by neměl být dlouhodobě sám. Blízkost lidí, kteří pro vás něco znamenají, zlepšuje vaše emoční zdraví, tvrdí rodinná terapeutka Lianne Avilaová. Pokud se od vás odvracejí, protože na ně nemáte třeba kvůli neustálé práci příliš času, zkuste to změnit.

Nevzpomínáte si, kdy jste si udělali něčím radost

Zajít do kina, s přáteli na skleničku, přečíst si knihu, jít si zaběhat, prostě dělat něco pro sebe, co vás baví a při čem je vám dobře. Že si ani nevzpomínáte, kdy jste naposledy něco takového dělali? Vaše každodenní rutina je jen odchod do práce a z práce domů, nic víc? Pak je třeba na svém emočním zdraví rozhodně zapracovat.

Anketa

Míváte někdy pocit, že vám věci přerůstají přes hlavu?
Ano, bohužel téměř každý den
61,3 %
Čas od času ano
28,6 %
Velmi výjimečně
7,2 %
Nikoli, umím si vše dobře naplánovat
2,9 %
Celkem hlasovalo 2231 čtenářů.

Přerušovaný spánek

Stres se podepisuje na mnoha lidských činnostech a jejich kvalitě, spánek není výjimkou. Může se vám hůř usínat, případně se budíte několikrát během noci, ráno naopak sotva vstanete.

Jakmile je spánek narušený několik nocí za sebou, je podle klinické psycholožky Sharon Salineové dobré začít se pídit po příčině. Ta zároveň radí dbát i na to, abyste si přes den udělali několik malých přestávek, během kterých budete moci uklidnit tělo i mysl. Zátěž organismu a emoční vypětí se tak nebudou tolik projevovat až ve chvíli, kdy budete chtít odpočívat, tedy v noci.

Jak pracovat s emocemi, aby byly přínosem pro váš život

Zdraví

Proč je dobré se někdy rozčílit

Zdraví
Související témata:
Techniky emoční svobody

Výběr článků

Načítám