Hlavní obsah

Když člověk mluví sám se sebou aneb Proč je dobré to zkusit

Mluvíte někdy sami se sebou? Nejen v hlavě, ale nahlas? Nebojte, není na tom nic špatného. Podle odborníků je takové chování běžnou praxí řady lidí, která může být i prospěšná.

Foto: Profimedia.cz

Samomluva, obzvlášť na veřejnosti, bývá vnímána jako příznak špatného duševního zdraví.

Článek

Není-li samomluva, sebemluva nebo chcete-li řízené mluvení sama se sebou spojeno s halucinacemi nebo třeba stavem, jako je bipolární porucha, může nám takový monolog pomoci dosáhnout sebeobjevení, překonat mentální překážky nebo motivovat k vyřešení problémů.

Rozhodně se tedy nedá mluvit o neblahém duševním zdraví, jak si někteří lidé automaticky myslí.

Samomluva jako projev duševní choroby, ale i pozornosti a koncentrace

Zdraví

Samomluva je vlastně jakési verbální vyjádření vnitřních myšlenek. Toto chování je obvykle běžnou součástí nejranějších let života, později se může stát rutinou, uvádí pro server Yourtango Sidhharrth S. Kumaar, registrovaný lékárník, nadšený astronumerolog a vztahový poradce s více než desetiletou praxí.

Podle něj existují tři rozdílné typy samomluvy.

  • Pozitivní samomluva – podporuje pozitivní vnímání sebe sama. Může snižovat úzkost a zvyšovat koncentraci.
  • Negativní samomluva – jde o odrazující a nepřátelský „rozhovor“. Často jej provází dumání nad neúspěchem či vnímanou chybou charakteru. Pokud je takové chování dlouhodobější, může být velmi škodlivé. 
  • Neutrální samomluva – tento způsob podle Kumaara lidé využívají ke sdělování svých potřeb namísto povzbuzování nebo posilování víry v sebe sama.

Jak již bylo uvedeno, řízená samomluva může pomáhat například s řešením problémů. Prospěšná je ale i jinak.

Nauka sebeovládání 

Mluvením sami se sebou můžeme nejen korigovat již existující špatné myšlenky, lze jim i předcházet.

Výzkum publikovaný v akademickém časopise Acta Psychologica, který byl proveden na univerzitě v kanadském Torontu, naznačil, že samomluva může být jistým aktem sebekontroly při emocionálních problémech.

Rostya Gordon Smith: Nám Čechům chybí sebeovládání

Styl

Posílení paměti

Přečetli jste si někdy něco zajímavého a řekli, že to si musíte určitě zapamatovat? Když to uděláte nahlas, budete to mít snazší a v mozku se daná informace snáze „uchytí“.

Uvolnění stresu

Samomluva pomáhá utřídit myšlenky a srovnat své závazky a povinnosti, aby se mysl soustředila na rozdělení tak, aby vše šlo zvládnout.

„V důsledku toho budete uvolněnější, bez stresu a moci v klidu relaxovat,“ dodává Kumaar.

Stop stresu: Jak se pozitivně naladit na nový den

Zdraví

Pomocník při hledání věcí

Napsali jste si přehled toho, co máte koupit, nebo třeba základní úkoly, které je třeba splnit, ale najednou nemůžete poznámky najít? Zkuste si nahlas přeříkávat, co hledáte, a určitě to snáz najdete. Alespoň to tvrdí odborníci.

Lepší soustředění

Pokud potřebujete cokoli udělat a pokud možno se na to co nejvíc soustředit, zkuste si jednotlivé kroky odříkávat nahlas.

Motivace

Cítíte se frustrovaní nebo ochromení? Trocha hlasité podpory může zvýšit vaši motivaci.

Deset způsobů, jak lidé nejčastěji sabotují vlastní úspěch a štěstí

Vztahy a sex

Nejde ale o to říkat jen „To zvládneš.“ Lepší je podle Kumaara motivovat se prohlášením typu „Jde ti to skvěle. Už máš většinu za sebou. Ještě kousek a je to.“

Pomocník s tříděním emocí

Máte-li co do činění se složitými emočními stavy, jejich hlasité popsání a prodiskutování může výrazně pomoci s jejich zvládnutím i porozuměním daného stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám