Hlavní obsah

Kamera v pilulce - fantazie se stala skutečností

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Kamera tak malá, že se vejde do pilulky, se ještě nedávno zdála fantazií. Dnes je to jedna z metod, kterou začali využívat i lékaři u nás, a sice k vyšetření tenkého střeva. Ale ani tento výkřik techniky není zázrakem na všechno a má své limity.

Foto: Diana Váňová

Obrázek z plakátu k představení Jája, Pája a Utřifous, kresba Jan Severa.

Článek

Na stole prof. MUDr. Petra Dítěte, DrSc., přednosty gastroenterologické kliniky fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích, začaly vyzvánět telefony. Volali pacienti právě kvůli miniaturní kameře v pilulce. Mysleli si, že tato enterální kapsle by mohla být skvělou metodou právě na jejich potíže.

Lékař jim trpělivě vysvětloval, že se u nás používá jenom tam, kde diagnózu pacienta nepomohou určit dosud používané metody: rentgen, ultrazvuk nebo optická sonda (ta ze 6 až 7 metrů tenkého střeva zmapuje jen prvních 2,5 metru).

Pilulka s kamerou, kterou vyvinuli izraelští vědci, stojí 14 až 15 tisíc korun a celé vyšetření kolem 16 až 17 tisíc korun. Je tedy dražší než klasické metody. Zdravotní pojišťovny ji proplatí, když ji schválí revizní lékař.

Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích a FN v Hradci Králové patří spolu s Institutem klinické a experimentální medicíny a s ISCARE v Praze ke čtyřem pracovištím, kde vyšetření pomocí enterální kapsle využívají.

Odhalila sliznice, které krvácely

Bývalému strojvůdci z Brna se dýchalo špatně. Měl nízký tlak a zrychlený tep. Byl navíc nepřirozeně bledý a hlavně strašně unavený. Občas ho také znepokojila černá stolice. Ta signalizuje krvácení v zažívacím traktu.

Lékaři ho několikrát vyšetřovali, ale žádnou příčinu jeho potíží nemohli najít. Nakonec mu doporučili vyšetření pomocí enterální kapsle na gastroentorologickém oddělení FN v Brně-Bohunicích.

Muž nesměl od sedmi večer nic jíst ani pít. Ráno mu lékař přilepil na tělo sadu sedmi speciálních sond, podobných těm, jaké známe z vyšetření na EEG nebo z Holtera, který 24 hodin monitoruje činnost srdce. Sondy vedly k nahrávači dat, který si muž připevnil jako walkman k opasku.

Pak lékař vyndal enterální kapsli z pouzdra a tím ji zapnul. Blikající pilulku velkou zhruba dvakrát jeden centimetr muž spolkl. Dvě hodiny nato se mohl napít, čtyři hodiny po té mohl jíst. Sonda zatím snímala záznam tenkého střeva rychlostí dva snímky za vteřinu. Nahrála zhruba 60 tisíc obrázků. Muž odjel domů, mohl dělat to, co vždycky. Po osmi hodinách přístroj vrátil.

Záznam z nahrávače dat převedl vyškolený lékař do počítače se speciálním programem. Ten ho upozornil na místa podezřelá z krvácení. Ukázalo se, že v dolní části tenkého střeva, kam se běžnými vyšetřovacími metodami lékaři nedostanou, trpí muž teleangiektazií, tedy obnažením cév, které občas krvácely. Byla nutná operace. Když chirurgové odstranili postižený úsek, mužovy potíže zmizely.

Neztratil práci

Bolesti břicha, teploty a průjmy s příměsí krve trápily čtyřicetiletého technika. Měl Crohnovu nemoc v tlustém střevě (zánětlivé střevní onemocnění). Bral na ni léky. Proč přesto trpěl těmito potížemi, to se lékaři marně snažili zjistit pomocí klasických vyšetření střev. Muž si připadal jako simulant. Ale hlavně měl strach, že přijde o práci, poněvadž v tom stavu, v jakém byl, pracovat nemohl.

Příčinu jeho problémů odhalila minikamera v pilulce. Neměl Crohnovu nemoc jen v tlustém, ale iv tenkém střevě. Ve chvíli, kdy začal brát speciální léky, které působí jak v tlustém, tak v tenkém střevě, přestal mít své potíže. Jeho nemoc, která je nevyléčitelná, se zklidnila. A technik se mohl vrátit do práce.

Ukáže barvu tkáně a důležité detaily

Třicetiletá prodavačka byla neuvěřitelně hubená. Vyšetření ukázala, že je chudokrevná, má málo železa a vůbec minerálů. Často ji trápila řídká stolice a hlavně byla stále hrozně unavená.

Rentgen sice ukázal, že má snížené řasinky střevní tkáně, ale to ženiny problémy vysvětlovalo jen zčásti. Díky minikameře v pilulce, která lékařům ukáže také zbarvení tkáně a další detaily, ženě diagnostikovali Whippleovu nemoc, tedy poruchu vstřebávání a transportu živin do krve. Když jí nasadili antibiotika s kortikoidy, její potíže se velice výrazně zmírnily.

U vás to nemá smysl

Pacientům připadá enterální kapsle mnohem příjemnější než klasické vyšetření optickou sondou. "Řada lidí je ochotná si ji zaplatit," říká profesor Dítě. "Ale když vám volá pacient až z Ústí nad Labem, protože ho trápí průjmy a křeče v břiše kvůli dráždivému tračníku, snažíte se mu vysvětlit, že mu vyšetření pomocí enterální kapsle nic nepřinese. Utratil by své peníze zbytečně. Vyšetřovat ho touto metodou bych považoval za lumpárnu. Takový člověk nepotřebuje minikameru, ale obvykle klid, důkladný odpočinek a správnou životosprávu."

Jen na jedno použití

Kamera v pilulce je pouze na jedno použití. Má svůj zdroj světla, ale nemá pohon. Střevy se posunuje díky jejich peristaltice, tedy stahům. Vydrží fungovat 6-8 hodin. Z těla se dostane přirozenou cestou, se stolicí, do 48 hodin.

"Vyšetření s enterální kapslí nedoporučujeme u lidí, kteří mají výrazně zúžený určitý úsek tenkého střeva, u těhotných, u kterých plod tlačí na střeva, a u lidí s kardiostimulátorem, který by vysílání minikamery mohl rušit," říká profesor Dítě.

Poslední model enterální kapsle se v zažívacím traktu po 24 hodinách rozpadne na součástky, takže ani u lidí, kteří mají v některém z úseků zmenšený průsvit střev, nehrozí, že by tam uvízla.

Minikamera umožňuje určit přesnou diagnózu nejen v případě krvácení do střev, Crohnovy nemoci a různých poruch vstřebávání, ale také zhoubných a nezhoubných nádorů, různých vředů, granulací střevní sliznice a tak dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám