Hlavní obsah

Jemné vlasy vyžadují pravidelnou péči

Právo, Lucie Vybíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho žen má problémy s tím, že jejich vlasy jsou zplihlé a nedrží tvar. Hned po vyfoukání vypadají ještě dobře, pak ale účes ztratí objem a vlasy se přilepí k hlavě.

Foto: Elen Sladká

Normální je pracovat

Článek

Pokud máte pocit, že právě tak vypadají vaše vlasy, máte je s největší pravděpodobností příliš jemné. Tento problém trápí mnoho žen. Bohatý a vzdušný účes se z nich vytváří a udržuje jen velmi těžko.

Problém většinou není v tom, že by vlasů bylo málo, jsou však velmi slabé a tenké, dělají si co chtějí, a proto se obtížně upravují. Často také elektrizují a nelesknou se. Ženy se rovněž potýkají s problémem nadměrného maštění vlasů u kořínků. To způsobuje jejich ztěžknutí i další plihnutí. Nepleťme si však jemné vlasy s mastnými či nadměrně se mastícími vlasy.

Délka jim nesvědčí

Je důležité si uvědomit, že jemné vlasy jsou dědičnou záležitostí. Je proto zbytečné doufat v nějakou trvalou změnu jejich charakteru. Avšak správnou péčí a dobře zvolenou kosmetikou je možné docílit toho, že vlasy budou vypadat zdravě, upraveně a vytvořený účes bude vzdušný a bohatý.

Jemným a u kořínků se mastícím vlasům hlavně nesvědčí přílišná délka. Už vlasy delší než 15 cm začínají mít problém, jak udržet svou váhu a zachovat si objem. Ideální jsou proto tupé sestřihy, které by neměly být delší než po ramena. Konce vlasů je vhodné nechat prostříhat, čímž odstraníme roztřepené konečky, ale hlavně jim podstatně ulehčíme. Doporučuje se také častěji měnit pěšinku, vlasy tak lépe drží od hlavy.

Vlasová kosmetika rozhoduje

Používáním nevhodné kosmetiky se problémy výrazně zhorší. Volíme proto takovou, která neobsahuje alkohol a vlasy příliš nezatěžuje. Pro jemné vlasy jsou určené speciální šampony pro zvětšení objemu. Lehký kondicionér zase přispěje k snadnějšímu rozčesávání a vlasy díky němu získají lehkost a přirozenou vzdušnost. Jak postupovat?

  • Kondicionér nikdy nevtíráme až ke kořínkům. Rozemneme jej v dlaních a naneseme do vlasů, pak pročešeme hřebenem s řídkými zuby a opláchneme.
  • Nikdy na hřeben netlačíme, zvláště tehdy, když máme problém s maštěním vlasů u kořínků. Zbytečně bychom tak podráždili mazové žlázky a povzbudili je k další produkci mazu.
  • Pro konečnou úpravu hlavy vybíráme lehké tužidlo, kterým vlasy zpevníme od kořínků, aby neplihly a nelepily se k hlavě.
  • Vhodná jsou čirá tužidla v rozprašovači, méně vhodné jsou pěny. U nich se dá hůř odhadnout aplikované množství, a vlasy se jimi často slepí a zatíží.
  • Novinkou jsou lehké nesmývací krémy, které vlasy neslepí, dodají jim lesk a pružnost. Navíc vlasy zpevní, posílí, a tím pomohou při konečné úpravě účesu vytvořit tolik žádaný objem vlasů.

Tupírování škodí

Při foukání skloníme nejdříve hlavu dolů a mokré vlasy mírně prosušíme pomocí prstů, případně kartáče. Pak je navineme kulatým kartáčem těsně u hlavy a vyčesáváme je nahoru po směru jejich růstu. Nedoporučuje se používání velkého množství gelu, pomády, vosku a lesku, neboť po nich jsou vlasy matné a zplihlé.

Pokud se bez nich při úpravě účesu neobejdeme, dáváme je raději pouze na konečky. Na závěr můžeme použít lak, který by měl jít z vlasů dobře vyčesat. Tupírování se zdá být pro jemné vlasy ideální, protože účes nabude na objemu. Jenže opak je pravdou. Častým tupírováním se poškozuje struktura vlasu a ten se stává ještě jemnějším.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vyzrát na mastné vlasy

Problém, se kterým se skoro každodenně potýká mnoho z nás, jsou splihlé vlasy slepující se do pramínků. Vypadají zanedbaně a nejde je nijak upravit. Potrápit...

I na lupy lze snadno vyzrát

Zima sužuje nejen lidský organismus, ale i vlasy a pokožku hlavy. Dá se říci, že je to dokonce jedno z nejkritičtějších období v roce. Na kvalitě vlasů...

Barvení vlasů asi způsobuje rakovinu

Snaha zakrýt šediny nebo zvýraznit přirozenou barvu vlasů může pro život představovat nebezpečí. Alespoň to vyplývá z výsledků průzkumu, který uveřejnil...

Výběr článků

Načítám