Hlavní obsah

Jakého nejvyššího věku mohou lidé dosáhnout? Možná budete překvapeni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk chce v životě něčeho smysluplného dosáhnout. Je tak poměrně logické, že touží žít dlouhý a kvalitní život, během něhož si může plnit své sny. Jakého věku je ale možné se reálně dožít? Na to hledali vědci odpověď v nedávném výzkumu.

Foto: Profimedia.cz

Jakého věku se mohou lidé reálně dožít? Ilustrační foto

Článek

Vědci zjistili, že maximální délka života, ve kterou může člověk reálně doufat, činí 150 let. Výzkumníci z biotechnologické společnosti Gero se sídlem v Singapuru ve spolupráci s Roswell Park Comprehensive Cancer Centre v americkém Buffalu studovali lékařské údaje od dobrovolníků z Velké Británie a USA a dospěli právě k číslu 150.

Tým pomocí umělé inteligence analyzoval informace o zdraví a kondici poskytované dobrovolníky a rovněž vzorky krve. A dospěl k názoru, že délka života člověka závisí na dvou bodech: biologickém věku a odolnosti.

Zásadní znaky toho, že stárnete. Najde se v nich prakticky každý

Koktejl

Biologický věk a jeho hodnota bývá spojována se životním stylem, stresem a chronickými chorobami bez ohledu na skutečný věk. Odolnost se pak vztahuje k rychlosti, s jakou se člověk vrací do dobré zdravotní kondice po reakci na nějaký stresový faktor.

Zjištění, která byla uveřejněna v časopise Nature Communications, ukázala, že mezi 120 až 150 lety lidé vykazují naprostou ztrátu odolnosti, která se rovná neschopnosti se zotavit.

Kdy bývají lidé nejšťastnější

Styl

Profesor Andrei Gudkov, viceprezident a předseda oddělení biologie buněčného stresu v Roswell Park Comprehensive Cancer Centre, označil studii jako „koncepční průlom“, který určuje a odděluje role základních faktorů v lidském životě.

„Vysvětluje to, proč i nejúčinnější prevence a léčba nemocí souvisejících s věkem mohou zlepšit pouze průměrnou, ale ne maximální délku života, pokud nebudou vyvinuty skutečně účinné terapie proti stárnutí,“ uvádí pro server Independent.

Proč ženy žijí déle než muži

Zdraví

Profesor David Sinclair z genetického oddělení lékařské fakulty Harvardovy univerzity k tomu dodal: „Výzkum naznačuje, že míra zotavení je důležitým znamením stárnutí, které může napomoci vývoji léků ke zpomalení procesu stárnutí a rozsahu zdraví.“

Jak server vyzdvihuje, nejstarší žijící osobou, jejíž věk byl nezávisle ověřen, byla Francouzka Jeanne Calmentová, která zemřela v roce 1997 ve věku 122 let.

Anketa

Chtěli byste se dožít alespoň stovky?
Ano, kdo by nechtěl.
11,4 %
Ano, pokud by zdraví alespoň trochu sloužilo.
68,7 %
Ne, v takovém věku už to není smysluplný život.
19,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26046 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zpomalit stárnutí mozku

Nedávno jsme oslavili Valentýna, tedy den všech zamilovaných. Řada starších lidí nad tím ale mávla rukou v domnění, že se jich to netýkalo. To je škoda....

Když muži začnou ztrácet testosteron

Hormon, který má nad mužským tělem obrovskou moc. I tak by se dalo hovořit o testosteronu, mužském pohlavním hormonu, který kontroluje velké množství tělesných...

Výběr článků

Načítám